BITKA ZA KOŠARKU: Stranci prete srpskoj deci!
Foto: Kss.rs

Podeljena mišljenja na odluku KSS

BITKA ZA KOŠARKU: Stranci prete srpskoj deci!

Košarka -
U juniorskoj ligi Srbije moći će da igraju četiri stranca, što je izazvalo polemiku u svetu naše košarke

Koliko će odluka KSS da klubovi u juniorskoj ligi Srbije mogu da angažuju čak četiri stranca uticati na srpsku košarku, pitanje je o kome bruji košarkaška javnost.Da li je u pitanju kontramera za sve veći odliv naših talenata u bogatije sredine, poput Španije, Italije i Turske, ili će najviše profitirati određeni klubovi i menadžeri, tek će da se vidi, ali u sportu koji je proslavio našu zemlju više ništa neće biti isto. Legendarni košarkaš Goran Grbović skloniji je ovoj drugoj teoriji i kaže da Srbija dolazi u opasnost da izgubi košarkaški identitet.- S jedne strane razumem ovu odluku koja je čisto ekonomske prirode i koja ide na ruku privatnim klubovima. Razumem i koncepciju Nebojše Čovića i ovo se tiče direktno njegove akademije. Ne mogu da kažem da sam izričito za ili protiv, ali radi se o krucijalnom pitanju za srpsku košarku, da se tako izrazim, pitanje biblijskih razmera - kaže Grbović i dodaje:

- Srpska košarka će ovim sigurno izgubiti svoj identitet koji je stvaran decenijama. Siguran sam da će u pojedinim klubovima umesto četvorice naših klinaca igrati četvorica stranaca. Mi tako dolazimo u opasnost da izgubimo celu jednu generaciju i čudno mi je da se u KSS nije otvorila šira debata oko ovako važne odluke i da niko nije istupio da obrazloži i odbrani ovaj koncept.S druge strane direktor muških reprezentativnih selekcija u KSS Vladimir Kuzmanović smatra da stranci u juniorskim ekipama neće uticati na razvoj naše košarke.

- Prvi problem se desio kada je FIBA omogućila odlazak igrača mlađih od 18 godina. Sada se na neki način to pokušava nadoknaditi. I ranije je postojala mogućnost angažovanja stranaca juniora, samo što je to prošireno na viši nivo, odnosno jedinstvenu ligu koja će biti kvalitetnije. Imali smo primere talentovanih mladih košarkaša iz regije koji nisu mogli da je igraju, pa su odlazili iz naših klubova. Mislim da ova odluka neće negativno uticati na srpsku košarku - rekao je Kuzmanović.

Duda: Toga nema nigde u EvropiIdeja da stranci igraju u juniorskoj ligi datira još iz vremena kada je selektor "orlova" bio Dušan Ivković. Međutim, on je tada bio protiv toga.- Primer da se juniorska liga igra sa po dva stranca u timu ne postoji nigde u Evropi. Što se mene tiče, izričito sam protiv tog predloga. Ovo što imamo u seniorskoj košarci zaživelo bi medu juniorima i mi praktično ne bismo imali gde da damo prostor našim mladim igračima, koji imaju neosporan talenat - pričao je Ivković na ovu temu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track