(VIDEO) A HTEO JE DA ZAVRŠI KARIJERU: Ovako je Divac 1996. postao deo najboljeg posla u istoriji NBA
Foto: Zorana Je

Ostalo je istorija

(VIDEO) A HTEO JE DA ZAVRŠI KARIJERU: Ovako je Divac 1996. postao deo najboljeg posla u istoriji NBA

Košarka -
Vlade Divac, nekadašnji košarkaški as i zvezda NBA klubova Lejkersa, Šarlota i Sakramenta, čiji je sadasportski direktor kaže da je 1996. godine u 28. godini života želeo da okonča karijeru.

"Rekao sam tada svojoj supruzi - "Slušaj, ja ću da završim karijeru'", prenosi "Jahu" Divčeve reči.A sve zbog odluke Džerija Vesta, čija silueta krasi logo NBA lige, a koji je selidbom Divca u Šarlot želeo da dovede talentovanog srednjoškolca iz Filadelfije Kobija Brajanta i da obezbedi dodatnih 4,7 miliona dolara u budžetu, kako bi doveo Šekila O'Nila.

"Osećao sam se tada kao da me je neko otpozadi udario čekićem. Prvi put mi se u karijeri dešavalo nešto što nisam planirao. Bio sam očajan. Razmišljao sam ovako: 'Ja igram košarku iz zabave, jer to volim'. A moj otac mi je, kada sam zaradio prvu platu od košarke, rekao 'Ko ti je to dao? Jesu li oni normalni? Znaju li oni da bi ti igrao košarku čak i da ti ne plate!?'. I, odjednom, ta situacija. Trebalo je da igram košarku jer - moram da je igram. Imao sam 28 godina i jasno sam sebi i drugima stavio do znanja da neću da idem negde gde bih bio prisiljen da igram. A i za svakog dečaka koji se bavio ovim sportom ono u čemu sam se tada nalazio bio je - košarkaški raj, jer sam u ekipi bio sa Medžikom Džonsonom i drugim sjajnim igračima", priseća se Divac tih dana.A kada je Šarlot uradio ono što je njegovu upravu zamolio Džeri Vest (izabrali su Hornetsi Brajanta kao 13. pika na draftu), prošlo je dobrih deset dana pre nego što je došlo do susreta Divac - Vest. I, to je bio susret na koji je naš čuveni košarkaš došao da kaže da završava karijeru. Što je značilo - i da Brajant neće doći u Lejkerse. A ni Šekil O'Nil.

"Džeri me je pozvao. Ručali smo. Rekaomi je "Što ne bi otišao tamo i video kako ti se sve to čini?". Nas dvojica smo imali vrlo dobar odnos. On me je i sačekao na aerodromu, kada su me draftovali 1989. Verovao sam mu. Uostalom, on je čovek kog sam smatrao najvećim košarkaškim umom na planeti. A kada vam on nešto kaže, bolje vam je da u to poverujete".

Vlade je poverovao. Trejd se dogodio 11. jula 1996, Divac je prešao u Šarlot, a novajlija Brajant u Lejkerse. Sedam dana kasnije stigao je i O'Nil. Lejkersi su osvojili pet titula sa Brajantom, tri dok je i O'Nil bio u ekipi."To je bio najbolji posao u istoriji NBA. Šarlot je dobio mene, a Lejkersi mogućnost da angažuju O'Nila, uz Kobija", kaže Divac, koji je karijeru u najjačoj ligi sveta završio upravo kao Brajantov saigrač u Lejkersima, tokom sezone 2004/2005.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track