OLIMPIJSKI TURNIR U RIJU: Košarkašice u 4 šeširu, muškarci u žrebu ako se kvalifikuju

Žreb

OLIMPIJSKI TURNIR U RIJU: Košarkašice u 4 šeširu, muškarci u žrebu ako se kvalifikuju

Košarka -
U petak u15.30 časova, u švajcarskom Milesu, u središtu FIBA, biće obavljen žreb za ženski i muški olimpijski košarkaški turnir u Riju.

Kako je FIBA objavila, naše seniorke, aktuelne evropske šampionke, naći će se u četvrtom šeširu. Naime, sedam reprezentacija koje su već obezbedile plasman na Olimpijske igre svrstane su u prva četiri šešira, dok će preostalih pet ekipa, koje budu obezbedile olimpijsku vizu preko kvalifikacionog turnira u Nantu (13-19. jun 2016), biti naknadno žrebane, kada budu poznata njihova imena.

FIBA se za ovaj sistem odlučila kako bi dve grupe sa po šest timova u Riju bile, kako se navodi iz Ženeve, podjednakog kvaliteta. U prvom šeširu na žrebu će biti SAD i Australija, u drugom Kanada i Brazil, u trećem Senegal i Japan, u četvrtom Srbija i jedan od kvalifikanata, dok su u petom i šestom kvalifikanti, koji će biti raspoređeni u grupe posle Nanta.

Kada je reč o muškom olimpijskom turniru, koji će takođe imati dve grupe sa po šest reprezentacija, sistem je isti. Do sada je plasman na OI obezbedilo devet nacionalnih timova, dok će preostala tri stići sa tri kvalifikaciona turnira u Beogradu, Torinu i Manili (4-10. jul 2016). Dakle, te tri ekipe, među kojima će, nadamo se, biti i Srbija, biće svrstane u grupe tek po završetku pomenutih turnira, prema kvalitetu i geografskom položaju.

U prvom šeširu za seniore će biti SAD i Španija, u drugom Venecuela i Argentina, u trećem Nigerija i Kina, u četvrtom Australija i Brazil, u petom Litvanija i kvalifikant, a u šestom dva kvalifikanta koji neće biti žrebani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track