SKANDAL U ABA LIGI: Zvezdi sudi Slovenac koji je oštetio protiv Cedevite i čije je izuzeće tražila
Foto: Nebojša Mandić

Promenjena lista arbitara

SKANDAL U ABA LIGI: Zvezdi sudi Slovenac koji je oštetio protiv Cedevite i čije je izuzeće tražila

Košarka -
Komesar regionalne košarkaške ABA lige za suđenje Aleš Kamnikar ponovo je pred start plej-ofa, napravio presedan u izboru sudija na štetu srpskih klubova, pre svih Crvene zvezde.

Pravila ABA lige nalažu da prvih 12 najbolje rangiranih i ocenjenih sudija sa liste mogu da dele pravdu u polufilnalu. Jedini izuzetak može da se napravi ako je u pitanju teritorijalna neutralnost, odnosno ako igraju srpski i hrvatski klub ne mogu sudije da budu iz tih zemalja pa onda može da se odredi i delila pravde van najboljih 12.

Kamnikar je navodno napravio nekoliko namernih previda. Lista najboljih sudija napravljena je 9. marta, a zanimljivo da su sudije za meč određene dan ranije.

Prema odluci Kamnikara, meč dva evroligaša u utorak od 18.45 u dvorani Aleksandar Nikolić sudiće Sašo Pukl, koji nije sporan jer je najbolji sudija van Srbije i Hrvatske, ali i njegov zemljak Damir Javor i Crnogorac Miloš Koljenšić.

Na potvrđenoj listi Ispred ove dvojice na Javor je tek 15, a Koljenšić na 18 mestu. Ispred Slovenca su čak trojica sudija koja po teritorijalnom principiu mogu da sude ovaj meč, Bosanc Obradovićje 7-mi, a Slovenci Krejić i Petek 12-ti i 14-ti. Takođe još jedan sudija iz BIH je ispred Koljenšića – Bjedić.

Damir Javor je sudio i duel dva kluba u okviru petog kola lige, kada je Cedevita slavila 74:72, a Zvezda se žalila na arbitražu, jer je kod poslednjeg slobodnog bacanja na meču upravo Javor napravio previd.

Kurir sport / Prva, B92 sport

Originalna rang lista sudija posle 26 kola ABA lige:

...6. Matej Boltauzer 3.909 Slovenija

---------------------------------------------------

16. Damir Javor 3.767 Slovenija18. Miloš Koljenšić 3.700 Crna Gora...21. Mario Majkić 3.656 Slovenija...

Redukovana rang lista sudija:

10. Matej Boltauzer 3,850 (Slovenija)-------------------------------------------15.Mario Majkić 3,786 (Slovenija)16.Damir Javor 3,767 (Slovenija)18. Miloš Koljenšić 3,70 (Crna Gora)...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track