Najnovije vesti

(VIDEO) LEGENDA SLAVI 73. ROĐENDAN: Podsetite se koliko nam je radosti doneo Duda Ivković
Foto: Saša Pavlić

Bogata riznica trofeja

(VIDEO) LEGENDA SLAVI 73. ROĐENDAN: Podsetite se koliko nam je radosti doneo Duda Ivković

Košarka

Jedan od najboljih košarkaških trenera Evrope svih vremena Dušan Ivković slavi danas 73. rođendan.

Duda je krajem maja završio misiju u istanbulskom Efesu, a prvog dana jula obelodanio je da odlazi u penziju.

Ostavio je iza sebe pregršt trofeja, medalja, vrhunskih igrača i trenera.

"Košarka i trenerski poziv nisu bili deo mog života, već moj život. To je bio odnos konstantnog medjusobnog davanja. Košarci sam dao sebe, a ona je moj život oblikovala na najlepši mogući način. Od prvog dana kada me je na našem Crvenom krstu u njen magični svet uveo brat Piva, gde smo zajedno, uz neizmernu podršku porodice i prijatelja, počeli da spoznajemo njene tajne, pa sve do danas, kada zatvaram jedno poglavlje svog života sa košarkom", poručio je Ivković kada je stavio tačku na bogatu karijeru.

Ivković je tokom karijere, između ostalih, trenirao Radnički iz Beograda, Partizan, Šibenku, Vojvodinu, PAOK, Olimpijakos, CSKA Moskvu, Dinamo iz Moskve i Efes, gde je i završio karijeru.

Sa Olimpijakosom je dva puta osvajao Evroligu, što su mu najznačajniji trofeji sa klubovima.

Zanimljivo je da mu je poslednji meč u trenerskoj karijeri bio poraz od Fenerbahčea, koga sa klupe predvodi njegov kum Željko Obradović, koji je tako Dudu simbolično ispratio u penziju.

Sa reprezentacijom Srbije je osvojio srebro i zlato na Evropskom prvenstvu, sa selekcijom Jugoslavije dva zlata na evropskom i zlato na svetskom i srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Dakle, postavio je temelje meteorskog uspona jugoslovenske i srpske košarke krajem 20. veka.

Zvanični oproštaj od trenerskog posla organizovaće na leto 2017, za kada planira humanitarnu utakmicu, na kojoj će se pojaviti brojni vrhunski igrači i treneri.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...