BEZ UVIJANJA: Evo šta Đorđević kaže o ambicijama Srbije, Teodosiću, Dončiću, Ljulju, Bajernu
Foto: Saša Pavlić

O aktuelnim temama

BEZ UVIJANJA: Evo šta Đorđević kaže o ambicijama Srbije, Teodosiću, Dončiću, Ljulju, Bajernu

Košarka -

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije je u intervju za španski As objasnio zašto ceni Serhija Ljulja, da li je Miloš Teodosić najbolji u Evropi, kako mu je u Bajernu, zašto je Luka Dončić odlučio da igra za Sloveniju i koja mu je misija sa selekcijom naše zemlje.

Kako ste se snašli u Bajernu i kakve su ambicije u ovoj sezoni?

"Deo sam ozbiljnog projekta, klub ima jasne ideje. Sistem je već postojao, ja sam doneo nešto svoje i sve dobro funkcioniše. Cilj je da osvojimo sva takmičenja u kojima učestvujemo. U Evrokupu je mnogo timova koji planiraju da se kroz to takmičenje plasiraju u Evroligu i mi imamo iste planove. Košarkaški klub Bajern je deo velikog sistema čiji je nosilac fudbalski klub. Oba kluba posluju zasebno, ali Uli Henes je čovek koji je simbol Bajerna, ima jak karakter i stav i veliki je takmičar. Svetislav Pešić je bio trener pre mene, i dalje je blizak klubu i često razgovaramo. Razmenjujemo iskustva i učim od njega", objašnjava Đorđević.

Kako ste videli rastanak sa Panatinaikosom?

"Osvojili smo Grčki kup i eliminisani smo u četvrtfinalu Evrolige od Baskonije, ekipe koja je igrala svoju najbolju košarku u poslednjih 10,15 godina. Mislim da smo mogli da osvojimo i titulu šampiona Grčke, imali smo dobru atmosferu u ekipi. Odradili smo i odličan posao sa mladim Papajanisom i Haralabopulosom. Papajanis je završio u NBA".

Šta mislite o novom formatu Evrolige?

"Pošteniji je, igra svako sa svakim. U moje vreme mi nismo mogli sa Estudijantesom, protiv Pinonea i Ererosa nismo imali šanse. Gubili smo od njih u regularnom delu sezone, ali na Fajnal foru Huventud je u polufinalu pobedio Estudijantes, Mi smo savladali ekipu iz Badalone u finalu i postali evropski šampioni. Ko zna kako bi bilo da je Estudijantes bio bolji u drugom polufinalu".

Ko će osvojiti Evroligu?

"Teško je reći, jer je sezona zahtevna. Vidite da je za igrače teško da fizički sve isprate, pa padaju i fizički i u formi. Svi osim Ljulja", nasmejao se Đorđević. "Glavni favoriti su oni uobičajeni: CSKA, Real, Fenerbahče..."

Kakav stav imate o novom kalendaru FIBA, sa terminima za kvalifikacije tokom klupskih sezona?

"Biće izuzetno teško, posebno za Španiju ili Francusku, koji imaju mnogo NBA igrača. U dobrim sam odnosima i sa Baumanom iz FIBA i sa Bertomeuom iz Evrolige i svaki od njih ima svoj ugao gledanja. Moramo da pronađemo formulu koja se neće menjati u narednih 20 godina. Potrebno je pronaći sistem koji neće gušiti igrače".U reprezentaciji Srbije Izgradili ste dobar odnos sa Milošem Teodosićem, kao i sa ostalim košarkašima.

"To je otvoren odnos sa obe strane. Iskreni smo jedni prema drugome i srećan sam zbog toga. On je naš kapiten i najbolji igrač u Evropi. Oduševljava me na svakoj novoj utakmici. Naša igra ima sistem, ali on ima mogućnost i sposobnost da je oboji svojim talentom. Igraču poput Teodosića ili Ljulja ne možete da kažete "Igraj to i to", samo im kažete "Igraj". Isto tako, Stefan Marković daje karakter našoj igri , uvek znate šta da očekujete od njega. Sada imamo i nove igrače koji unapređuju svoj talenat poput Jokića. Bogdanović je do povrede bio konkretan ove sezone. Bjelica je atipična četvorka, veoma kreativna, kao plejmejker. Raduljica je sa godinama napredovao, što je mnogo važno za nas. Uživam dok radim sa tim momcima. Bilo je naravno i teških trenutaka, ali ja sam za njih kao stariji brat. Kad su prvi put došli, nisu znali šta da očekuju, ali naišli su na nekoga kome je stalo do njih. I u trenucima dok sam besan zbog grešaka, oni znaju da mi je stalo".

Oporavili ste nacionalni tim Srbije...

"Da, to je bio moj najveći cilj, moja opsesija. Da emitujemo tu strast u igri i ponos tokom slušanja himne. Moja sledeća misija je da se naša himna poslednja čuje na Evropskom prvenstvu".

Većini igrača je cilj da zaigraju u NBA, a mnogi od njih i žure u realizaciji te ambicije.

"U redu je pratiti svoje snove, ali treba biti i realan. Nekada su iz NBA birali samo najbolje evropske igrače, sada to nije slučaj. Ako ste izabrani na draftu sa 53. pozicije, ne znači da ste u tom trenutku dovoljno kvalitetni da igrate u NBA, već da biste razvojem talenta mogli da postanete dovoljno kvalitetni. Dragan Bender nije odigrao više od dve ozbiljne utakmice u Evropi, a već je u NBA. Nemam sumnju da će postati odličan NBA igrač, ali veoma je mlad i nikad u seniorskoj karijeri nije bio najbolji košarkaš u svojoj ekipi".Šta misltite o odluci Serhija Ljulja da ostane u Realu?

"Oduševljen sam. Želi da bude glavni u ekipi. Vidim sebe u njegovoj igri i ponašanju. U svoje vreme i ja sam donosio slične odluke. Njegov pobednički karakter je za primer".

Pokušali ste da privolite Luku Dončića da zaigra za reprezentaciju Srbije..

"Dončić je fenomenalan za ceo košarkaški svet. Ima neverovatnu ozbiljnost i zrelost. Nije bitno da li neko ima 17 ili 27 godina, važan je kvalitet. Lukina majka je presudila da on igra za Sloveniju. Otac Saša je Srbin, ali ona je Slovenka, Luka je odrastao u Sloveniji i ništa po tom pitanju nije moglo da se uradi", zaključio je Đorđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track