Otvoren Žućkov  ćošak

U čast sportske legende

Otvoren Žućkov ćošak

Košarka -
Spomen ploču ispod zidnog sata kod zgrade u Knez Mihajlovoj 10 otkrili su Koraćev prijatelj Zoran Petrović i član porodice Korać - sestra od strica Bojana

Na inicijativu grada Beograda, postavljena je spomen ploča i otvoren ćošak legendarnog košarkaša Radivoja Koraća Žućka, na uglu Knez Mihajlove ulice i Obilićevog venca.

Spomen ploču ispod zidnog sata kod zgrade u Knez Mihajlovoj 10 otkrili su Koraćev prijatelj, nekadašnji odbojkaški reprezentativac Zoran Petrović i član porodice Korać - sestra od strica Bojana, u prisustvu gradskih funkcionera i prijatelja.

Petrović je podsetio da je nekada to bilo "sportsko ćoše", gde su se sastajali, družili, razmenjivali sportsko i životno iskustvo Radivoj i njegovi prijatelji.

"Nije bilo kašnjenja. Svi smo uživali u tim sastancima", otkrio je deo svoje i Žućkove prošlosti proslavljeni odbojkaš, i ocenio da se "takav čovek i sportista rađa jednom u 100 godina, a platno kojim je bila prekrivena spomen ploča zadržao za sebe kao "medalju".

Koraćeva rođaka Bojana je otkrila da je čitava porodica bila oduševljena i u "prazničnom raspoloženju" dočekivala Žućka sa brojnih sportskih putovanja sa koji je donosio medalje.

"Hvala svima koji su mu i na ovaj način iskazali poštovanje", poručila je ona.

Jedinstvenom događaju prisustvovali su, pored članova Koraćeve porodice, gradonačelnik Dragan Đilas i gradski funkcioneri Aleksandar Antić, Aleksandar Šapić, predstavnici "igre pod obručima" Vlade Divac, Dušan Ivković, Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Dragan Tarlać... prijatelji i deo ekipe filma "Žućko - priča o Radivoju Koraću".

Gradonačelnik Đilas je naglasio da je ideja da se obeleži ovo mesto u centru beogradske prestonice, koje je nekada pohodio Korać sa prijateljima, potekla nakon gledanja filma o njegovoj sportskoj karijeri i životu.

"Svi smo znali da je bio veliki košarkaš, ali smo iz filma naučili da je bio i veliki čovek. Skupština Beograda je zato odlučila da ovaj ćošak nazovemo njegovim imenom kako bi svi koji dolaze u prestonicu znali da su ovo mesto obeležili on i njegovi prijatelji", objasnio je Đilas.

Utiske o Koraću sa brojnim predstavnicima medija podelili su i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i nekadašnji košakkaški as Divac, koji je naglasio važnost ovakvih akcija u cilju sećanja na velika dela i ljude, kao i selektor srpskih košarkaša Ivković, ocenivši ga "velikim talentom i sjajnim prijateljem".

Legenda jugoslovenske košarke i jedan od najboljih igrača sa ovih prostora tokom 60-tih, sa rekordima od kojih neki još nisu oboreni, poginuo je u 30. godini u saobraćajnoj nesreći nadomak Sarajeva 2. juna 1969, posle meča selekcija Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track