ČOVIĆ ZA VREME ZVEZDINOG SLAVLJA: Progovorio i o šansama da Radonjić ostane!
Foto: kkcrvenazvezda.rs

Na kraju sezone

ČOVIĆ ZA VREME ZVEZDINOG SLAVLJA: Progovorio i o šansama da Radonjić ostane!

Košarka -

Dok je trajalo šampionsko slavlje navijača Crvene zvezde na Malom Kalemegdanu, predsednik košarkaškog kluba Nebojša Čović zakazao je vanredno obraćanje javnosti.

On je naveo da će “kontrolisati svoje izjave”, ali i da nije bilo zvaničnih izjava gde ko ide, dodavši da nema ničega zvaničnog za sada.

– Ne znači da neće ostati ako su im istekli ugovori – poručio je Čović, uz imenovanje Branka Lazića, Marka Simonovića i Dejana Radonjića kao igrače i trenera kojima su istekli ugovori, ali će se raditi na tome da ostanu.

- Mi smo se šest godina peli uz brdo i gurali kamen, a nije lako jer mnogi spotiču na putu ka vrhu Olimpa. Ciljevi su opet tripla kruna i bolji rezultat u Evroligi. Mora brzo da se radi, da se otplate dugovi. Nije bilo lako, prozivali su nas i svašta govorili – naveo je Čović.

– Pre penzije želim da podignem lestvicu, optimista sam, želim da napravim iskorak, po rezultatima se prepoznaje dobar klub, a ne na osnovu plaćenih tekstova i propagande u medijima – rekao je Čović, odbivši da odgovara na pitanja novinara.

Čović je potom konstatovao.

- Završili smo još jednu sezonu, po mom mišljenju najuspešniju do sada. Od avgusta 2011. kada klub praktično nije postojao došli smo do juna 2017. i osvojili za taj period deset trofeja. Naravno čestitam na velikim uspesima i igračima i stručnom štabu, a čestitam i kompletnoj upravi i menadžmentu koji je uspeo da napravi sistem. Znam da se mnogima ne sviđa kad to kažem, ali šta da radim? Uspeli smo da to stvorimo i taj sistem, koji je dao određene rezultate.

Rezultatski, sezona je po predsedniku Zvezde bila fantastična:

- Izgubili smo svega tri utakmice u regionu. Jednu nevažnu od Partizana u ABA Ligi, drugu nevažnu u domaćem prvenstvu i jednu ne baš nevažnu u Budućnosti, ali ni previše važnu. Izgubili smo deset utakmica u Evroligi. U takmičarskom delu smo odigrali 84 utakmice, to je prosek od deset utakmica mesčeno. Kada bismo sabrali prijateljske to je 93. Mi smo za nekih šest godina uporno gurali kamen uz brdo, i peli se na vrh brda. Ono što najviše peče jeste da oni guraju na dole, ali vas tapšu po leđima i glume Zvezdaše. Nekima ističu ugovori, a nekima u Upravi ističe period razmišljanja da li će da nastave da rade svoj posao. U te ljude se ubrajam i ja. Svako ima pravo da donese odluku, naročito ako se sistem ne poštuje kako bi trebalo.To su realne činjenice i rezultati".

O finansijama Čović kaže:

- Mislim, da ako se budemo dogovorili i ako naplatimo sve dugove... A ti dugovi nisu dugovi od države, time ćemo napraviti sasvim normalnu finansijsku situaciju. Naravno, ako napravimo dogovore u smislu izazova koji se pojavljuje u sezoni 2017/18, to je naravno biti prvi u regionalnoj, domaćoj ligi i uzeti kup, a kroz Evroligu da se napravi bolji plasman. To ne pričam zbog euforije, već da je ljudski odgovoriti na izazov kao što je finale Fajnal fora za koji mislim da su i rezultati Crvene zvezde i neka naša direktna poznastva uz pomoć Vlade doprineli da imamo u Beogradu.

Neki misle da nam je isteklo vreme, da smo to mogli posle ABA lige, verujem da to misle dobronamerno, ali znamo i mi nešto kad radimo sve ovo. Nismo mogli posle ABA lige, jer je situacija takva kakva je. I moram da upotrebim ovaj izraz, od jajara, izvinite na formulaciji i šljama. To se tako zove, možda ima neka blaža reč. Ništa nije improvizacija, sve je sistemski. Mlađe kategorije su dobro plasirane u Srbiji i Evropi".

foto: kkcrvenazvezda.rs

Predsednik crveno-belih izneo je i konstataciju da se u ovom klubu prosek ne toleriše:

- Osrednjost posle svega ovoga što smo postigli ne dolazi u obzir. Ilii idemo dalje ka još većim ciljevima. Nisam čovek koji je spuštio lestvicu i kada je bio prozivan i napadan, i pljuvan i na naslovnim stranama, specijalnim emisijama... Voleo bih da sledeće godine podignemo lestvicu. Da li ćemo to uspeti, više ne zavisi samo od nas.

Takođe, videli ste da smo pokrenuli akciju doniraj i dominiraj. Navijači su to samoinicijativno pokrenuli, a mi smo podržali, i to ide iznenađujuće dobro, i sledeće sezone ćemo objaviti koliko je sredstava skupljeno i za šta će biti potrošena. Povezaćemo to i sa članskim kartama. Mislim da je Crvena zvezda ubedljivo najbolji klub u zemlji. To se procenjuje sportski, rezultatima, a ne na osnovu kafića, blebetanja, ne na osnovu naručenih emisija, plaćenih tekstova, ne na osnovu priča novinara koji funkcionišu poput žetona. Naš rezultat je sportski.

Klub nije postojao 2011, pa ću vas podsetiti na Laktaše, na Fajnal 4 ABA lige u Beogradu, kad smo mislili da imamo u džepu ABA ligu. Trebalo je sve to izdržati i doći do ovog stepena vezano za sve strukture. Treba razumeti i nervozu navijača koji imaju pravo da se tako ponašaju kada kritikuju i upravu i trenera i igrače. Napavili smo porodicu koja veruje u ogromnom procentu u KK Crvena zvezda. To je klub koji je kao retko koji u našoj zemlji uspeo da celu sezonu bude prisutan u Evropi, ali sa mnogo manje para nego neki drugi klubovi.

Za kraj obraćanja medijima, prvi čovek crveno-belih je izrazio nadu da će se naći dovoljno razumevanja za sport koji u Srbiji imao i prefiks – nacionalni:

- Oko para ćemo dati informacije, mi to nikada nismo ni krili. Nekima se nije sviđalo, ali objavljivali smo potpunu istinu. Isto tako, ne mogu ljude da vraćam u školu da uče šta je UPPR, šta su zakoni Srbije. To bi bilo gubljenje vremena. Srpska košarka nalazi se u specifičnoj situaciji i očekujem da se generalno srpskoj košarci pomogne, jer je to najtrofejniji naš sport, uz sva uvažavanja vaterpola, odbojke, fudbala koji najviše volimo još ne vidim, ali želim da naprave veliki rezultat jer je fudbal veliki pokretač sporta u našoj zemlji. Mi volimo sportove sa velikim loptama, kako kinezi kažu. Fudbal, košarka, odbojka, a ja sam im dodao i vaterpolo. Toliko za ovo obraćanje, hvala i medijima koji su nas pratili, koji su nas podržavali, hvala i onima koji nas nisu podržavali, i oni su nam na neki način pomogli" završio je Nebojša Čović.

Kurir.rs / Kurir sport, Foto: kkcrvenazvezda.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Navijači traže novi ugovor za Radonjića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track