VREDAN JUBILEJ Kraljice na krovu Evrope: Pre dve godine košarkašice osvojile zlato na Evrobasketu
Košarkašice Srbije, Foto: FIBA, Foto: Foto: FIBA

Godišnjica velikog uspeha

VREDAN JUBILEJ Kraljice na krovu Evrope: Pre dve godine košarkašice osvojile zlato na Evrobasketu

Košarka -

Na Vidovdan 2015. godine godine ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu koje je održano u Mađarskoj i Rumuniji.

Srpkinje su u finalnom meču savladale Francusku u utakmici odigranoj u Budimpešti sa 76:68.

Put do najvećeg uspeha na kontinentalnoj smotri nije bio nimalo lak. Srbija je u prvoj fazi savladala Letoniju (76:60), Hrvatsku (89:72) i Veliku Britaniju (76:54), a jedini poraz doživela od Rusije (53:77).

U okviru druge faze Srbija je savladala Slovačku sa 76:74, a zatim izgubila od Španije (80:91) i Litvanije (72:73).

Srpkinje su u četvrtfinalu očitale lekciju Turskoj (75:63), a zatim u dramatičnom polufinalu savladale Belorusiju sa 74:72.

Na krilima MVP-ja prvenstva Ane Dabović i članice pve petorke šampionata Sonje Petrović, Srbija je pred više od 5.000 gledalaca savladala Francusku u finalu sa 76:68.

Titulom prvaka Evrope Srbija je ujedno obezbedila i vizu za Olimpijske igre u Riju, gde je 2016. godine osvojila bronzanu medalju.

Pod komandom selektora Marine Maljković, zlatnom medaljom su se okitile: Tamara Radočaj, Sonja Petrović, Saša Čađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Milovanović, Dajana Butulija, Tijana Ajduković, Kristina Topuzović, Milica Dabović, Ana Dabović i Danijel Pejdž.

Stručni štab su činili: Dragan Ratković, Bojan Janković, Miloš Pađen, Miloš Pavlović, Bogdan Bulj, Miloš Petković, Đorđe Jelić, Branko Stojnić, Marko Salatić, Jadranka Trkulja.

Kurir.rs/Kurir sport, Foto: FIBA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Ko je najskuplje Zvezdino pojačanje u poslednjih 20 godina?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track