(VIDEO) NAJVEĆA RADOST SRBA I CRNOGORACA I BRUKA HRVATA: Jugoslavija se pre 22 godine vratila na evropski vrh, a Hrvati su uz skandal napustili postolje
Foto: KSS

Atina 1995. se pamti

(VIDEO) NAJVEĆA RADOST SRBA I CRNOGORACA I BRUKA HRVATA: Jugoslavija se pre 22 godine vratila na evropski vrh, a Hrvati su uz skandal napustili postolje

Košarka -

Na današnji dan pre 22 godine, košarkaška reprezentacija SR Jugoslavije osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Atini, a hrvatski košarkaši uz jedan od najvećih skandala u istoriji sporta poslednje odličje na velikom takmičenju.

Čim su primili bronzana odličja, hrvatski košarkaši napustili su postolje jer nisu hteli da slušaju himnu "Hej Sloveni" u čast reprezentacije Jugoslavije, koja se tada posle četiri godine sankcija vratila na evropski vrh, dok je u Hrvatskoj trajao rat.

"Bilo je to neko drugo vreme. Jugoslavija je pobedila Litvaniju u finalu i slušali bismo njihovu himnu. Nakon finala odlučeno je da napustimo postolje i svi smo se složili", rekao je ondašnji kapitan Stojko Vranković, koji je priznao da je odluka o napuštanju dodele medalja stigla iz tadašnjeg političkog vrha. U hrvatsku svlačionicu na Eurobasketu u Atini 2. jula 1995. godine ušao je litavski košarkaš Šarunas Marčuljonis. "Rekao je da će i oni otići sa postolja, ali ne zbog rata u Hrvatskoj, nego jer su pokradeni protiv Jugoslavije u finalu", dodao je Vranković.

Sama finalna utakmica bila je vrlo napeta u naelektrisanoj atmosferi pune dvorane koja je zbog poraza Grčke od Jugoslavije u polufinalu navijala za Litvance. Sadašnji selektor Srbije Aleksandar Đorđević je u pobedi 96:90, ubacio 41 poen uz 9 trojki iz 12 pokušaja, dok je aktuelni predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović zakucao preko Arvidasa Sabonisa.

Te 1995. prvi put je sasvim spontano organizovan doček ispred Skupštine grada Beograda, koji je kasnije postao tradicionalan, ne samo kada je reč o košarci već i o uspesima drugih naših sportista.

Dvadeset godina kasnije, jula 2015. godine većina aktera finala u Atini bila je prisutna na balkonu napravivši tako svojevrsnu reprizu velikog dočeka i prisećajući se uspeha koji je u momentu kada se dogodio za narod SR Jugoslaviji, Srbiji, Crnoj Gori, i Beogradu značio mnogo mnogo više od sportskog uspeha.

Kurir.rs / Kurir sport, Foto: KSS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO : Zvezdo , a gde je fudbal?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track