PRVA POBEDA SRBIJE NA EP: Orlići demolirali Italiju
Foto: KSS

TURNIR U SLOVAČKOJ

PRVA POBEDA SRBIJE NA EP: Orlići demolirali Italiju

Košarka -

Reprezentacija Srbije, igrači rođeni 1999. godine i mlađi, ostvarila je prvi trijumf na Evropskom prvenstvu koje se održava u Slovačkoj.

Izabranici selektora Vlade Jovanovića u okviru drugog kola grupe „B“ savladali su posle preokreta selekciju Italije.

Naš mladi tim nije služio šut u prvom poluvremnu zbog čega je u dva navrata bio u dvocifrenom zaostatku, ali je zato u nastavku meča zaigrao daleko bolje naročito u fazi odbrane jer je rivalu dozvolio da postigne samo 11 poena:

Srbija – Italija 63:46 (15:21, 11:14, 18:7, 19:4).

Početno ispitivanje snaga potrajalo je samo u prvih nekoliko minuta posle kojih selekcija Italije preko snažnog krilnog centra Mikaela Ebelinga pravi seriju 15:2 i dolazi do vođstva 19:8. Trojka Vuka Vulikića u finišu prve četvrtine doprinela je da smanji rezultatski zaostatak – 21:15.

Srpski reprezentativci u naredna četiri minuta nisu uspeli da poentiraju što je rival iskoristio da ponovo stekne dvocifrenu prednost – 26:15.

Borili su se izabranici selektora Jovanovića, dolazili do ofanzivnih skokova, pokušavali na sve načine da dođu do željenog ritma, ali uz šut iz igre od 26% nikako nisu uspevali da pariraju Italijanima koji su na poluvremenu vodili sa 35:26.

Trojka kapitena Alekse Uskokovića i dobra akcija Filipa Petruševa donele su nadu Srbiji koja je na početku drugog poluvremena smanjila na 35:31. Poraslo je samopouzdanje našem mladom timu koji je u 25. minutu došao na korak od izjednačenja 37:36. a već u sledećem napadu preko Stefana Momirova i do vođstva – 38:37.

Srpski juniori napravili su seriju 9:0 na startu finalne deonice i poveli sa 53:44. Blistao je u tim trenucima tandem Uskoković-Petrović. Sjajno je funkcionisala odbrana našeg tima u tim trenucima, jer italijanski sastav u fazi napada nije imao gotovo nikakvo rešenje.

Odlični Marko Pecarski zagospodario je u finišu meča, baš kao i na njegovom početku, u oba reketa, što je Srbiji bilo dovoljno da mirno privede susret kraju i dođe do prvog trijumfa na šampionatu – 63:46.

(KSS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track