FIBA PROMENILA PLOČU: Platićemo osiguranje i lečenje košarkaša koji budu igrali kvalifikacije za Mundobasket
Foto: Fiba.com

ishod je i dalje neizvestan

FIBA PROMENILA PLOČU: Platićemo osiguranje i lečenje košarkaša koji budu igrali kvalifikacije za Mundobasket

Košarka -

Izvršni komitet Svetske košarkaške federacije odlučio je da napravi kompromis u sporu koji sa klubovima postoji već neko vreme. FIBA je odlučila da plaća osiguranje igračima i igračicama u seniorskoj, ali i mlađim selekcijama (do 17, 18, 19 i 20 godina).

Svetska kuća košarke će plaćati klubovima za lečenje igrača koji se povrede tokom reprezentativnih utakmica i kvalifikacija za Mundobasket, koje se po novom sistemu igraju tokom sezone. U obzir će biti uzete i plate košarkaša i koliko dana su bili odsutni iz kluba sa kojim imaju ugovor. Ukoliko igračima bude potrebna operacija, hirurške troškove takođe snosi FIBA.

Mnogi evroligaški i NBA klubovi su zabranili igračima da tokom sezone igraju za reprezentacije, pa pa je veliki znak pitanja u kakvim će se sastavima igrati kvalifikacije za velika takmičenja. Generalni sekretar FIBA Patrik Bauman veruje da bi to trebalo da se promeni.

"Ovo je odlična vest za igrače, najvažnije ljude u košarci. Nova šema prepoznaje veliki doprinos koji daju nacionalnim timovima na velikim takmičenjima koja su 'lokomotiva košarke'. Prioritet je za zaštitimo igrače koji daju sve svojim reprezentacijama i ova šema osigurava da ne moraju da brinu o finansijskim aspektima povreda koje ih odvajaju od parketa. Takođe poštuje i interese klubova koji puštaju igrače na utakmice reprezentacija", rekao je Bauman, a prenosi FIBA.

Kurir sport, Foto: FIBA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track