SAMO JEDNA STVAR SE NIJE PROMENILA: Željko Obradović analizirao sebe i košarku posle 25 godina trenerske karijere
Foto: Saša Pavlić

nema tajni

SAMO JEDNA STVAR SE NIJE PROMENILA: Željko Obradović analizirao sebe i košarku posle 25 godina trenerske karijere

Košarka -

Za četvrt veka koliko je trener, Željko Obradović je osvojio devet Evroliga, dva FIBA Saporta kupa, pet puta biran za najboljeg trenera Evrope, osvojio tri turske lige, jedan turski kup, jedan kup predsednika, 11 grčkih prvenstava, sedam grčkih kupova, četiri puta najbolji trener grčke lige, italijanski superkup, prvak Jugoslavije i Kupa Jugoslavije. Olimpijsko srebro, svetsko zlato, evropsko zlato i bronzu.

Sada se prisetio kako je bilo kada je direknto iz patika ušao u cipele i stao uz aut liniju, vodeći kao trener Partizan, ali je pričao i o promenema koje su se za sve ovo vreme desilo, kako u igri, tako i u treningu.

"Kada razmišljam o ovih 25 godina trenerske karijere, sigurno sam na drugačije nivou nego što sam bio 1992. godine kada sam bio prvak Evrope prvi put s Partizanom. Naravno, pamtim sve iz tih dana. To je nešto što je moj život. I, naravno, 25 godina je dugačak period pa je normalno da se dosta stvari promenilo od tada", kaže Obradović.

Željko se još jednom prisetio početaka karijere i istakao.

"Mnogo sam se promenio kao trener. Sećam se kada sam postao trener, prva tri meseca nisam mogao da spavam zato što sam sve vreme mislio o postavci na treningu, igrači će imati svoja pitanja, i ja sam morao da znam pitanja. Verujem da je jedini autoritet u ovom poslu, u životu generalno, autoritet znanja".

Usavršavanje je jako važna stavka.

"Vežbanje i iskustvo mi sada dopuštaju da radim stvari lakše. Ali konstantna edukacija je esencijalna. Trudim se svakog dana, ali svakog dana, da naučim nešto novo i da to primenim na način na koji moj tim igra. Razgovaram dosta sa drugim trenerima i uvek sam informisan. Danas i u ovom dobu internera, sve je dostupno, možete sve da vidite. Razgovaram dosta sa igračima, uvek vam daju dobre ideje i mnogo učim od njih".

Promene u košarci su stalne i Obradović je o tome kazao.

"Skoro je sve otkriveno u košarci, ali sport je tako bogat da se svašta može promeniti u datom momentu. Košarka je sport u kom trener može da ima najveći uticaj na rezultat. Nebitno koliko se spremate za bilo kog protivnika, morate da budete spremni da reagujete tokom utakmice i to košarku čini posebnom", rekao je Obradović.

foto: EPA/CARLOS DIAZ

Čačanin je poznat po strogoći i disciplini koju zahteva od igrača, ali je istakao da voli kada njegovi igrači imaju samoinicijativu.

"Volim da dajem slobodu igračima i zapravo najviše volim kada igrač ima inicijativu. Najsrećniji sam kada me igrači iznenade sa tim tokom utakmice. Najviše se trudim da predvidim određene situacije koje mogu da se dogode tokom utakmice, ali kada igrač uradi nešto što me iznenadi - najsrećniji sam čovek na svetu".

Odao je i jednu tajnu uspeha u košarci.

"Svi mali detalji koje koristim godinama, svi napadi, i svi načini odbrane nastali su kao posledica rada. Ništa se ne dešava preko noći. Zato koristim pripreme i treninge. Da je lako, svi bi to radili. Ponavaljanje i automatizam tokom treninga vodi do najboljih stvari u košarci".

Najtrofejniji trener Evrolige kaže da se najveća promena u radu desila u treningu.

"Kada sam počeo, imali smo dva meseca priprema na planini. Sezona je imala manje utakmica, tako da je bilo logično tako raditi. Sa ovim kalendarima stvari su drugačije. Na primer, ovo je prvo leto na kom sam odlučio da imam trening-kamp koji je trajao samo četiri nedelje. Razlozi su različiti, od igrača koji su bili u reprezentacijama. Bolje je bilo da se malo odmore. Ranije smo trenirali dva puta dnevno, ali to više nije moguće. Treniramo jednom dnevno, ponekad malo duže, ali nam je i taj pristup doneo rezultat".

"Treninzi su primer promena u košarci. Promenjen je način rada, principi koji se koriste, kao i vreme koje se provodi u teretani. Ali jedna stvar se nije promenila. Niko nije postao veliki igrač ako je radio samo na treninzima. Individualni rad je nešto što je veoma važno i na čemu se insistira. Oni igrači koji su posvećeni, koji vole košarku, će sigurno naći vremena za individualni rad. Zato su oni najbolji, zato postaju veliki igrači".

Malo i o odnosu s igračima i načinu komunikacije.

"To je još jedna od stvari koja se kod mene nije promenila je odnos i međusobno poverenje sa igračima. Bez toga, moj posao bi bio nemoguć. Ne bi bilo šanse da igramo dobro i da ostvarujemo dobre rezultate. Poverenje i poštovanje su krucijalni. Ne samo između trenera i igrača, već i poštovanja između saigrača, stručnog štaba, poštovanja svih u klubu. Sa poštovanjem, ostajemo zdravi iznutra", zaključio je Obradović.

Kurir sport,

Foto: Saša Pavlić, EPA/Carlos Diaz

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: EVO koliko koštaju usluge fudbalskog vrača iz Gvineje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja