(KURIR TV) ZVEZDA POSEKLA ZELENU ŠUMU: Vredna pobeda crveno belih, Davidovac protiv Žalgirisa odigrao meč karijere
Foto: ABA liga

Evroliga

(KURIR TV) ZVEZDA POSEKLA ZELENU ŠUMU: Vredna pobeda crveno belih, Davidovac protiv Žalgirisa odigrao meč karijere

Košarka -

Košarkaši Crvene zvezde savlaali su Žalgiris 77:65 (16:18, 17:13, 15:14, 29:20) u meču 16. kola Evrolige, koji je igran u dvorani Aleksandar Nikolić u okviru 16. kola Evrolige.

Zvezdu su predvodili Tejlor Ročesti sa 16 poena, četiri skoka i 10 asistencija i Dejan Davidovac sa 13 poena, od kojih tri odlučujuće "trojke" iz tri pokušaja. Dilan Enis dodao je 12, a Nemanja Dangubić devet poena i pet skokova.

Kevin Pangos bio je najefikasniji u ekipi Žalgirisa sa 19 poena i sedam skokova, a Paulijus Jankunas postigao je 10 poena. Eron Vajt dodao je devet poena i šest skokova.

Utakmica u punoj dvorani "Aleksandar Nikolić" počela je minutom ćutanja u čast nedavno preminulog predsednika Limoža Frederika Fortea.

Prvo poluvreme donelo je konfuznu igru na obe strane i izuzetno loš procenat šuta za dva poena. Zvezda je posle 20 minuta igre imala samo tri pogodjena šuta za dva iz 17 pokušaja, ali je ipak imala prednost od 33:31, do koje je uglavnom došla s linije za slobodna bacanja.

Jedini raspoložen u crveno-belom dresu bio je Tejlor Ročesti sa 10 poena, dok je s druge strane Žalgiris predvodio Kevin Pangos s istim učinkom.

Crveno-beli su u drugom poluvremenu zaigrali znatno čvršće u odbrani, što je igračima Žalgirisa otežalo posao. Crveno-beli su na dva minuta do kraja treće četvrtine došli, do tada najveće prednosti, od devet poena, ali je ekipa iz Kaunasa uspela da se vrati na početku poslednje deonice, 50:50.

Ekipa trenera Dušana Alimpijevića je ipak u poslednjoj deonici uspela da slomi otpor rivala, a ka trijumfu ju je povukao Dejan Davidovac sa tri vezane "trojke" kojim su crveno-beli prvi put na utakmici došli do dvocifrene prednosti.

Žalgiris u završnici nije imao snage za preokret, pa je tako pretrpeo prvi poraz posle pet uzastopnih trijumfa.

Zvezda sada ima sedam pobeda i devet poraza, a Žalgiris ima 10 pobeda i šest poraza.

Četvrta četvrtina

40. minut 77:65 - Vredna pobeda Crvene zvezde

38. minut 67:56 - Bjelica kuca

36. minut 63:52 - Treća trojka Davidovca, uz to ima i dve blokade

35. minut 60:50 - Trojka Davidovca

34. minut 56:50 - Trojka Davidovca

33. minut 53:50 - Trojka Ročestija

31. minut 50:48 - Dangubić prekida Zvezdin post

31. minut 48:48 - Pengos je pogodio za izjednačenje

Četvrta četvrtina

30. minut 48:45 - Zvezda je u poslednjim minutima trećeg kvartala potpuno stala!

28. minut 48:39 - Kucanje Lesora za maksimalnu prednost do sada

27. minut 42:35 - Lesor je ubacio važan koš za Zvezdu, koja nekoliko napada nije poentirala

24.minut 40:33 - Antić je poentirao

22. minut 38:31 - Trojka Ročestija

22. minut 35:31 - Poeni Milka Bjelice pod košem

Treća četvrtina

20. minut 33:31 - Velika borba na svim delovima terena. Igrači troše mnogo snage da bi uspeli da postignu koš, do poena se vrlo teško dolazi. Zveza je ubacila 3 dvojke i 4 trojke, ali je zato pogodila 15 od 16 bacanja

19. minut 33:31 -Trojka Ročestija

18. minut 30:31 - Bjelica je pogodio, ali sa druge strane Milaknis uzvratio trojku

16. minut 27:26 - Ročesti je pogodio ulaz i primorao goste na minut odmora

14. minut 23:24 - Treći prekršaj Branka Lazića

12. minut 21:20 - Trojka i sedmi poen Enisa

Druga četvrtina

10. minut 16:18 - Posle početnog vođstva Zvezde, gosti su se vratili i igralo se poen po poen

9. minut 14:14 - Igra se nešto brže, na terenu su Enis i Davidovac

7. minut 10:12 - Pengos je pogodio trojku za prvo vođstvo gostiju

4. minut 8:2 - Trojka Dangubića

1. minut 3:0 - Trojka Ročestija

Prva četvrtina

18:50 - Ovacije za Vasu Micića

18:52 - Himna se nije čula, Litvanci snimali Delije

18:45 - Aplauz za Šarunasa Jasikevičijusa

18:30 - Izlazak igrača Zvezde na teren

18:20 - Navijači Žalgirisa su u dvorani

Žalgiris je trenutno četvrti na tabeli sa skorom 10-5, dok Zvezda zauzima 11. mesto sa šest pobeda i devet poraza

Trener košarkaša Crvene zvezde Dušan Alimpijević izjavio je da će ekipa protiv Žalgirisa u 16. kolu Evrolige učiniti sve da popravi loš utisak iz meča protiv Olimpije na startu 2018. godine.

"Imamo preko 80 utakmica godišnje i nekad se dešava slab dan kao protiv Olimpije. Žao mi je publike jer smo imali dobre treninge posle praznika. Trudićemo se da promenimo utisak protiv Žalgirisa, jer vlada veliko interesovanje za utakmicu", rekao je Alimpijević novinarima.

Mladi trener je istakao da sutrašnja utakmica neće imati mnogo dodirnih tačaka sa prethodnom ova dva tima, koja je igrana u Kaunasu, kada je Tejlor Ročesti "promašio šut za pobedu".

foto: Dado Đilas

"Očekujem dobru utakmicu, a razlog više je što se Žalgiris dobro pozicionirao na tabeli. U odnosu na prvi meč, obe ekipe su pokazale napredak. Ohrabrujuće je što smo tamo pokazali da možemo da se nosimo sa njima i ne vidim razlog zašto ni sada ne bismo išli na pobedu", istakao je Alimpijević.

Košarkaši Crvene zvezde Branko Lazić i Tejlor Ročesti poručili su da je Žalgiris ove sezone najprijatnije iznenađenje Evrolige, ali da je vreme da crveno-beli konačno savladaju Litvance u Beogradu.

Žalgiris je pobedio na prethodna dva gostovanja kod Zvezde, jednom u Areni i jednom u Pioniru, a pobedio je i na otvaranju ove sezone u Kaunasu.

"Dolazi nam Žalgiris, sjajna ekipa, pokazali su dosta ove sezone i jedno su od najprijatnijih iznenađenja. Igraju čvrsto i pametno i biće izuzetno teško. Svakako da ćemo šansu tražiti kroz naš sistem igre i pokušaćemo da uz pomoć publike ispravimo negativan skor protiv Žalgirisa na domaćem terenu", rekao je Lazić novinarima u dvorani "Aleksandar Nikolić".

foto: Dado Đilas

Plejmejker crveno-belih Tejlor Ročesti, koji je u Kaunasu promašio šut za pobedu, ističe da je ekipa mnogo napredovala u odnosu na prvu utakmicu.

"Najveća stvar za nas je da učimo iz svega što nam se dešava ove sezone. Ovo je prva utakmica u drugom krugu, verujemo da smo bolji tim, da smo napredovali. Sećamo se prethodne utakmice, ali verujem da smo ispravili nedostatke i da možemo da savladamo kvalitetan tim Žalgirisa. Svaka utakmica je priča za sebe i fokusiraćemo se na našu igru", istakao je Ročesti.

Brendon Dejvis, američki centar u timu Žalgirisa, dobro pamti prvu utakmicu sa Crvenom zvezdom.

"Bio je to naš prvi meč u Evroligi i svi smo bili željni da pokažemo zašto smo plaćeni. Uspeli smo da iskontrolišemo utakmicu u poslednjoj četvrtini, nadam se da će nam to poći za rukom i u Beogradu protiv veoma dobrog odbrambenog tima."

Zanimljivo je i da se trener Žalgirisa Šarunas Jasikevičijus i krilni centar Crvene zvezde Milko Bjelica dobro poznaju iz vremena dok je litvanski as na terenu dirigovao igrom svojih timova. Naime, popularni Šaras i Bjelica bili su saigrači u Lijetuvos Ritasu tokom prve polovine sezone 2010/2011.

Utakmica 16. kola Evrolige između Crvene zvezde i Žalgirisa igra se u petak od 19 sati u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Kurir sport

Foto: Dado Đilas, Saša Pavlić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track