BOŽIDAR MALJKOVIĆ ZA KURIR: Ako razgovori ne daju rezultat, košarkaši treba da preduzmu radikalnije mere
Foto: Fonet

REVOLUCIJA

BOŽIDAR MALJKOVIĆ ZA KURIR: Ako razgovori ne daju rezultat, košarkaši treba da preduzmu radikalnije mere

Košarka -

Slažem se sa Saletom da ovakve kvalifikacije za Svetsko prvenstvo ne vode ničemu, a ako razgovori ne daju rezultat, košarkaši treba da preduzmu radikalnije mere, kaže za Kurir Božidar Maljković

Izjava selektora Srbije Aleksandra Đorđevića o mogućem štrajku kao radikalnom putu ka rešenju sukoba između FIBA i Evrolige mogla bi da izazove revoluciju u evropskoj košarci!

Kvalifikacioni prozori FIBA za Mundobasket prolaze bez najboljih košarkaša pa se postavlja pitanje koja je svrha tih utakmica ako boje svojih zemalja ne brane baš oni. Ratu na relaciji FIBA - Evroliga i dalje se ne nazire kraj, a sve podgreva NBA liga, kojoj ne pada na pamet da pušta svoje zvezde. Đorđević je pozvao predsednike i sekretare najuticajnijih košarkaških saveza u Evropi, a radi se o legendarnim asovima, da sednu za sto, zauzmu zajednički stav i tako ubrzaju pronalaženje kompromisa i pravog rešenja.

- Slažem se sa Sašom Đorđevićem 120 odsto! Još kad sam bio selektor Slovenije, a Bogdan Tanjević Turske, pokušali smo nešto da pokrenemo u FIBA, ali bezuspešno. Ovo što se sada radi i kakve utakmice gledamo nije ni „k“ od košarke - kaže legendarni srpski trener Božidar Maljković za Kurir, a na pitanje o štrajku kao radikalnom potezu odgovara:

- Ja sam uvek najpre za razgovor, ali ako nekoga 100 puta pozovete na razgovor, a on odbije, onda neka se ide i na štrajk! Nedavno sam bio na ručku s generalnim sekretarom FIBA Patrikom Baumanom, video sam kod njega raspoloženje da je spreman za razgovore.

foto: Dado Đilas

Maljković takođe podržava Đorđevićevu ideju o okupljanju nekadašnjih asova koji rade u savezima kako bi pronašli zajedničku platformu.

- Onda bi sigurno morali ozbiljnije da ih poslušaju. Raša Nesterović je sjajan momak koji je veoma zaslužan za uspeh Slovenije, Saša Danilović takođe, kao i ostali. Čudim se da ne konsultuju ljude od struke, iskusne evropske trenere, a reći ću vam sada da bismo svi zauzeli isti stav - da ovako više ne ide - zaključio je Maljković.

Zamršeno KAPIČIĆ: KLUBOVI JAČI OD SAVEZA

Nekadašnji predsednik KSS Dragan Kapičić smatra da je trenutna situacija samo potvrda da je Evroliga nadjačala FIBA. - U pravu je Đorđević, trenutno u kvalifikacijama gledamo prosečnu košarku kad nema najboljih igrača. Nisam siguran koliko bi radikalni potezi poput štrajka doprineli rešenju, jer je to pokušala FIBA pa nije uspela, odnosno - Evroliga je pobedila. Da ne govorim o NBA, koja je 500 puta jača, i situacija je veoma zamršena. Takođe, sada ispada da su i bogati klubovi jači od Saveza - rekao je Kapičić.

Kurir / Predrag Gajić

Foto: Dado Đilas, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track