JOKIĆ MEĐU LEGENDAMA: Ovaj čovek je neuništiv!
Foto: AP

TOOO, SRBINE Ovaj čovek je neuništiv

JOKIĆ MEĐU LEGENDAMA: Ovaj čovek je neuništiv!

Košarka -

Mladi Somborac s novim tripl-dablom dospeo na 5. mesto liste igrača koji su već u trećoj sezoni prešli granicu od 3.000 poena, 2.000 skokova i 1.000 asistencija

Dok predvodi Denver ka dugo čekanom plasmanu u plej-of, srpski centar Nikola Jokić ruši rekord za rekordom u NBA. Statistika otkriva da je 23-godišnji Somborac ušao u odabrano društvo od pet legendarnih košarkaša koji su posle tri sezone u najjačem takmičenju zabeležili više od 3.000 poena, 2.000 skokova i 1.000 asistencija.

Ko će u plej-of

VELIKA DRAMA NA ZAPADU

Odavno nije vladala veća neizvesnost za plasman u plej-of u Zapadnoj konferenciji. Denver sigurno odlazi u doigravanje ako pobedi Minesotu, ali sasvim sigurno neće ići sa poslednje, osme pozicije, čime izbegava prvoplasirani Hjuston.

Jokić je nakon sinoćnjeg tripl-dabla (15 poena, 20 skokova, 11 asistencija), u veoma važnoj pobedi nad Portlandom, ostvario ukupno 3.367 poena, 2.071 skok i 1.003 asistencije. Dovoljno je naglasiti da je pre Jokića u tome poslednji uspeo čuveni „seltiks“ Leri Bird davne 1982. godine, a pre njega na listu su sredinom prošlog veka ušli Moris Stouks, Oskar Robertson i Sidni Viks.

foto: AP

Još postoji nekoliko potvrda da Srbin gazi stazama legendarnih NBA igrača. Jedan od njih je da Jokić rešava napade u 22,4 odsto slučajeva, proigrava saigrače u 25,8 odsto akcija i ostvaruje 18,7 odsto skokova kada se nalazi na parketu. Ovakve brojke je, gledano od 1980. godine, samo Bird ostvario u prve tri sezone po dolasku iz Indijana Stejta u Boston. Takođe, na 73 meča ove sezone Jokić je prosečno beležio 18,3 poena, 10,3 skoka i 6,1 asistenciju, što ga postavlja na 6. mesto istorijske NBA liste zajedno sa Raselom Vestbrukom, Kevinom Garnetom, Lerijem Birdom, Viltom Čemberlejnom i Oskarom Robertsonom.

Zanimljivo

VIŠE TRIPL-DABLOVA OD ZAKUCAVANJA

Jokić je napravio još jedan neverovatni poduhvat, jer je u ostvarivanju deset tripl-dablova čak osam puta zakucao loptu u koš. Osim ovog neobičnog podatka, Jokić je prvi igrač Denvera od sezone 2009/10. koji je uspeo da osvoji priznanje „Igrač nedelje“. Poslednji iz redova „grumenja“ kojem je to pošlo za rukom bio je Karmelo Entoni.

Kurir / Dejan Petković

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track