(KURIR TV) ZVEZDA PALA U MORAČI, BUDUĆNOST NA KORAK OD TITULE: Crveno-bele sramno suđenje i paklena atmosfera udaljili od trofeja
Foto: ABA Liga

treća utakmica finalne serije

(KURIR TV) ZVEZDA PALA U MORAČI, BUDUĆNOST NA KORAK OD TITULE: Crveno-bele sramno suđenje i paklena atmosfera udaljili od trofeja

Košarka -

Košarkaši Budućnosti savladali su Crvenu zvezdu 78:77 (24:23, 18:24, 26:17, 10:12) u "Morači" u trećoj utakmici finala plej-ofa ABA lige i poveli 2:1 u seriji.

Najefikasniji u Zvezdi bio je Feldin sa 19 poena, a jedan manje ubacio je Omić i oni su bili jedini dvocifreni u redovima šampiona.

Na drugoj strani je Nemanja Gordić ubacio 17 poena, Zoran Nikolić je dodao 12, a Petar Popović i Filip Barović po 10.

Četvrti meč u kom Zvezda mora da pobedi kako bi izjednačila i izborila peti meč, igraće se u subotu od 21 sat takođe u Morači.

Ukoliko Budućnost slavi Podgoričani će prvi put u istoriji osvojiti titulu, prekinuti dominaciju Zvezde i izboriti plasman u Evroligu.

Prva četvrtina kao i dobar deo drugog perioda protekli su u serijama oba tima, najveće po 8:0. Zvezda je na krilima Džejmsa Feldina i Alena Omića uspela da se odlepi, dva puta na po sedam razlike, što je bio makksimalan plus koji je jedan od timova uspevao da napravi u prvih 20. minuta meča. Na poluvremenu je bilo 47:42 za aktuelnog šampiona ABA lige.

Kada već pričamo o prvom poluvremenu, da pomenemo i da je u osmom minutu viđen najbolji potez dosadašnjeg finala. Ognjen Dobrić je pod Zvezdinim košem brutalnom blokadom zaustavio Suada Šehovića.

Drugo poluvreme počelo je sa nekoliko lakih poena na obe strane terena, a već u četvrtom minutu Budućnost je prišla na 53:52. U nastavku meča kriterijum suđenja je bio takav da je Zvezdi u dva napada dva puta sviran faul u napadu (Lesor, pa Omić), posle čega je slovenački centar morao naklupu, zbog četiri faula. Zvezda je na polovini treće deonice imala 20 prekršaja, a Budućnost 11.

Budućnost je poenima sa bacanja, a zatim i trojkom Ivanovića posle 30. minuta vodila 68:64. Tim trenera Džikića je do tada postigao 16 poena više sa linije slobodnih bacanja nego Zvezda.

Budućnost je na startu poslednjeg perioda stigla do plus šest, ali je tada trojku pogodio Dobrić, a zatim i Enis dvojku sa faulom, tako da je Zvezda posle slobodnog bacanja, stiglado izjednačenja 73:73. Zatim je bilo nekoliko grešaka na obe strane pa se u poslednja tri minuta ušlo sa košem prednosti za domaći tim 75:73.

Zvezda je pri rezultatu 78:77 za domaće imala napad za pobedu, Lesor je promašio zicer u poslednjim sekundama, pa su Podgoričani došli u situaciju da u subotu od 21 sat igraju meč u kom im pobeda donoi titulu i plasman u Evroligu.

Četvrta četvrtina

40. minut 77:78 - Lesor je u poslednjim sekundama promašio napad za pobedu Zvezde. Pre nejga nije pogodio ni Feldin

39. minut 77:78 - Gordić je pogodio samo jedno bacanje, ali je lopta za Budućnost

39. minut 77:77 - Čeka nas drama

37. minut 75:77 - Zvezdi je istekao napad

35. minut 73:73 - Enis uz faul, a zatim i sa penala. Zvezda je u seriji 6:0

35. minut 70:73 - Trojka Dobrića

33. minut 67:73 - Budućnost je usepela da preokrene i povede sa šest razlike

Četvrta četvrtina

30. minut 65:68 - Trojka Ivanovića

30. minut 64:65 - Budućnost vodi, a do sada je sa penala ubacila 16 poena više

29. minut 64:63 - Zvezda je odbila prvi napad domaćina, povela 62:57, ali je ubrzo potom Budućnost još jednom stigla na minus jedan 64:63

27. minut 58:57 - Skandira se: "Ubi, ubi, ubi Cigana

27. minut 58:57 - Omić posle faula u napadu napušta igru, jer ima 4 faula. Zvezdi su dva puta uzastopnosvirani fauli u napadu

25. minut 56:55 - Zvezda ima već 20 prekršaja, a Budućnost 11. Kriterijum je nešto oštriji u nastavku

25. minut 56:52 - Zvezda za sada preko Feldina uspeva da odbije napade domaćina

23. minut 53:50 - Na obe strane nekoliko lakih poena, igrači su prolazili od koša do koša

21. minut 49:42 - Dvanaesti poen Omića

Treća četvrtina

20. minut 42:47 - Zvezda je odigrala odlično poluvreme

19. minut 47:40 - Omić i Feldin nose Zvezdu

18. minut 42:37 - Zvezda je imala dva napada, ali nije pogodila

17. minut 39:35 - Ročesti i Lazić su odlepili Zvezdu po prvi put

15 minut 35:34 - Daleka trojka Feldina! Klackalica u Morači

14. minut 30:32 - Lazić asistira Lesoru, a zatim i Omiću za zakucavanje

12. minut 26:26 - Trojka Enisa preko dve ruke rivala

11. minut 23:26 - Petar Popović prodorom postiže prve poene u drugoj četvrtini

Druga četvrtina

10. minut 23:24 - Prvu deonicu obeležila je igrta u serijama

9. minut 18:24 - Budućnost je uzvratila serijom 8:0

8. minut 20:18 - Kakva rampa Dobrića

7. minut 18:16 - Zvezda vodi posle trojke Ročestija i serije 8:0

6. minut 13:16 - Feldin je pogodio prvu trojku u finalnoj seriji

4. minut 8:14 - Zvezda ima problema sa odbranom

2. minut 2:2 - Kuca Omić

1. minut 0:2 - Gordić je pogodio prve poene

Prva četvrtina

Džikić je kralj Varvara

Žestoka tuča Varavara na tribinama

foto: Printscreen

Argentinska atmosfera u Podgorici

foto: Kurir sport
foto: Printskrin

Morača u glas: Ko ne skače taj je Cigan

Pritisak i od strane spikera

foto: Kurir sport

Spiker u Morači upozorava navijače da će protivnik pokušati da prekine utakmicu i poziva navijače da ne provociraju

Zvezda ima podršku navijača

Enis doskočio Varvarima - stavio slušalice

Vrelo je pred Moračom

Tok meča

Rezultat u seriji je izjednačen, 1:1. Podgoričani su prvi duel u Beogradu dobili sa 80:76, da bi se Zvezda dan kasnije trgla i uzvratila sa 69:59.

U treći okršaj, posle dva dana pauze, oba tima ulaze sa mnogo optimizma. Domaći sastav se uzda u podršku publike i "domaći teren", dok su Beograđani u Podgoricu otputovali ohrabreni pobedom u poslednjem meču.

- Kao što je naš rival ostvario jedan brejk, ne vidim zašto i mi ne bismo uradili isto to. Sve utakmice protiv Budućnosti su bile gotovo na jednu loptu, kada pogledate gotovo da nema koš razlike u ova četiri meča, verujem da će takva biti i ova, izjavio je trener Crvene zvezde Dušan Alimpijević pred put u Podgoricu.

Zanimljiv je podatak da je su crveno-beli u prva dva meča pogodili zbirno devet trojki (5+4), a da im je sezonski prosek skoro 10!

Trener košarkša Budućnosti iz Podgorice Aleksandar Džikić, uoči nastavka finalne serije ABA lige protiv Crvene zvezde, izjavio je da trenutno ne razmišlja o učešću u Evroligi naredne sezone, već svu pažnju usmerava na trofej u regionalnom prvenstvu, za koji kaže da će ukoliko se osvoji ostati upisan u istoriji kluba i grada.

- Budućnost igra da osvoji trofej ABA lige. Nas trenutno zanima samo trofej. To će ostati zapisano u istoriji kluba i grada i predstavlja nešto na čemu će nastaviti da rade i ljudi posle nas. Evroliga je posledica i nastavak osvajanja ABA lige. Nas prvo zanima trofej, jer mislim da smo zaslužili da budemo u borbi za trofej - izjavio je Džikić.

Prema njegovim rečima, ishod finalne serije ne zavisi samo od njegovih igrača, ali i da će protivnik morati da zasluži pobedu ukoliko želi da odbrani trofej.

- Ono što zavisi od nas probaćemo da uradimo najbolje što možemo. Sada smo u istoj situaciji kao i Crvena zvezda. Bitno je da igrači znaju za šta se bore, a siguran sam da znaju. Crvena zvezda sve što želi da napravi mora da zasluži, baš kao i mi. Ne sumnjam da će i oni poput nas imati isti pristup utakmicama u Podgorici - rekao je Džikić.

Ovaj meč imao je "vruću" predigru, s obzirom da su košarkaši srpskog i regionalnog šampiona žestoko vređani prilikom dolaska u glavni grad Crne Gore.

Treća utakmica finala između Budućnosti i Crvene zvezde igra se od 20 časova.

Kurir sport

Foto: ABA liga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track