DAN KADA NAS JE NAPUSTIO KOŠARKAŠKI MOCART: Prošlo je tačno 25 godina od smrti legendarnog Dražena Petrovića!
Foto: Printskrin

tužan dan za košarku

DAN KADA NAS JE NAPUSTIO KOŠARKAŠKI MOCART: Prošlo je tačno 25 godina od smrti legendarnog Dražena Petrovića!

Košarka -

Na današnji dan, 1993. poginuo je legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš Dražen Petrović u saobraćajnoj nesreći kod Ingolštata.

Dražen Petrović je imao nadimak sportski Mozart, a poginuo je u 29. godini. Brojni stručnjaci smatraju da je Petrović jedan od najboljih igrača u istoriji evropske košarke.

On je poslednju utakmicu odigrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP 1993. godine. Hrvatska reprezentacija se iz Poljske se vratila avionom, ali je Dražen Petrović je na put krenuo automobilom sa devojkom nemačkom manekenkom Klarom Šalantzi koja je bila za volanom. Klara je vozila crveni golf, a Dražen je spavao na mestu suvozača. Oni su udarili u kamion koji se isprečio na putu, a Klara ga nije videla pošto je bila slaba vidljivost.

foto: Profimedia

Dražen Petrović je poginuo, a Klara je prošla sa povredama. U automobilu je bila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je sedela na zadnjem sedištu, koja je zadobila teške povrede, ali se oporavila.

Petrović je igrao za Šibenku, Cibonu, Real, Portland i Nju Džersi. Sa Cibonom je osvojio dve evropske titule.

Sa reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je zlato na SP 1990. i bronzu na SP 1986. Sa Jugoslavijom je osvojio zlato i bronzu na EP, kao i srebro i bronzu na OI. Sa Hrvatskom je osvojio srebro na OI 1992. u Barseloni.

Kurir sport, foto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track