INTERVJU, VLADIMIR PUZOVIĆ Srbin koji je pokorio Evropu sa Rusima ima zlatne ruke: Popularni Puza je spasio karijere mnogim sportistima
Foto: Privatna arhiva

Majstor za oporavak

INTERVJU, VLADIMIR PUZOVIĆ Srbin koji je pokorio Evropu sa Rusima ima zlatne ruke: Popularni Puza je spasio karijere mnogim sportistima

Košarka -

Vladimir Puzović je kondicioni trener iz Beograda, sa velikim iskustvom u radu i sa profesionalnim i amaterskim sportistima.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Sarađuje sa velikim brojem sportskih klubova i saveza i čest je predavač na temu fizičke pripreme sportista i rekreativaca na sportskim konferencijama i seminarima širom Evrope.

Upravo je pozvan kao gost predavač na prestižnoj stručnoj konferenciji koja će se održati u Škotskoj. Trenutno je u žiži javnosti i zbog toga što je radio sa Markom Grujićem, reprezentativcem Srbije koji će nastupiti na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji, gde je Puzović živeo dve godine i dobro upoznao karakter Rusa.

U svojoj biografiji imaš titulu prvaka Evrolige sa košarkašicama Dinama iz Kurska. Kako je došlo do saradnje?

- Od 2008. godine radim sa vrhunskim sportistima. Na početku karijere radeći sa Miljanom Grbovićem, profesorom na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, naučio sam dosta i imao prilike da treniram veliki broj vrhunskih sportista. U to vreme sam radio sa Pekovićem, Ticom, Rašom Nesterovićem, Miletom Ilićem, Oliverom Jevtić, Tamarom Filipović... kao i sa velikim brojem mladih talentovanih sportista koji su danas dosegli svetski vrh, od kojih su samo neki: teniserka Jovana Jakšić, košarkaš Žalgirisa Vasa Micić i tada talentovani igrač mlađih kategorija Crvene zvezde, a sada prvotimac Liverpula, fudbaler Marko Grujić. Sav taj minuli rad me je preporučio Dinamu iz Kurska u koji sam otišao 2015. godine i sa kojim sam 2017. godine osvojio Evroligu bez poraza.

Poseban uspeh je bio to što tokom sezone nismo imali nijednu jedinu povredu.

Po osvajanju titule vratio si se u Srbiju. Iz kog razloga?

- Vratio sam se u Srbiju na prvom mestu iz porodičnih razloga. Supruga Jelena i ja smo dobili blizance Anastasiju i Andreja. Drugi razlog je bio da završim doktorsku disertaciju. Minule sezone sam radio u Radivoju Koraću u stručnom štabu sa trenerom Milošem Pavlovićem, selektorom koji je sa juniorkama prošle godine osvojio srebro na Evropskom prvenstvu. Završili smo četvrti u ligi sa jako mladom ekipom, iako su nam svi predviđali borbu za opstanak. Bili smo na jednu loptu od finala Kupa, što je moglo da sezonu učini još uspešnijom. Uspeli smo da završimo sezonu bez težih povreda.

U kojim si sve sportovima prisutan?

- Tokom dosadašnje karijere nisam radio samo sa košarkašima i košarkašicama. Tu su bili odbojkaši, fudbaleri, futsaleri, teniseri, skijaši, snouborderi... Radio sam sa mnogim danas poznatim fudbalerima i futsalerima. Sada je u žiži Svetsko prvenstvo, u period saradnje sa Dr Miljanom Grbovićem, radio sam i sa reprezentativcem Markom Grujićem, koji je tada bio u pogonu mlađih kategorija Crvene Zvezde. Pored toga, verujem da se svi sećaju i Evropskog Prvenstva u Futsalu održanog u Beogradu, i neverovatnih odbrana golmana Miodraga Aksentijevića.

Kakva je bila saradnja sa Grujićem?

- Još kao mlad Marko je pokazivao veliku disciplinovanost i privrženost sportu. Izuzetno vaspitan i kulturan momak, sa odnosom prema treningu kakav se samo poželeti može.

Nedavno si doktorirao na temu povreda, a često te prepoznaju kao jednog od najboljih stručnjaka za povratak sportista na teren nakon povrede. Da li se pronašao i u toj oblasti, pored kondicije?

- Doktorirati pod mentorstvom prof. dr Rasulića, najprepoznatijeg našeg neurohirurga u svetu dovelo je i do saradnje sa velikim brojem vrhunskih ortopeda, lekara sportske medicine i drugih oblasti kako u zemlji tako i u inostranstvu a samim tim i do jedinstvene prilike da se spoji znanje iz fizičke pripreme i oporavka. Pored toga desetogodišnje iskustvo u treningu i oporavku vrhunskih sportista, među kojima je bilo košarkaša i košarkašica Evroligaških klubova, košarkašica NBA lige, odbojkaša Evroligaških klubova, najboljih rukometaša i fudbalera itd. dovelo je do toga da sam prepoznatljivo ime u povratku sportista na teren i nakon najtežih sportskih povreda.

Pored rada na terenu, aktivan si i van njega. Tačnije, za govornicom. Pozvan si na prestižnu konferenciju u Edinburg. Sa kojom temom?

- Poslednjih godina držim veliki broj predavanja po Evropi. Retke su zemlje gde nisam bio. Dobio sam poziv da krajem godine gostujem u Škotskoj. Govoriću u Edinburgu na temu povreda prednjih ukrštenih ligamenata i adekvatnom funkcionalnom oporavku.

Za kraj, živeo si dve godine u Rusiji i dobro upoznao mentalitet tamošnjih ljudi. Šta bi preporučio onima koji idu u Rusiju da prate Svetsko prvenstvo?

- Što se tiče sporta, Rusi rade kao fanatici. Možda ne uvek na pravi način, ali su uporni. Dosta nas podržavaju i to sam osetio u razgovorima kako sa običnim ljudima tako i sa profesionalcima u sportu. Kao što sam rekao ranije, proputovao sam celu Evropu, od Portugala do Urala, i nigde nisam video narod koji toliko čita. To se vidi već pri samom ulasku u metro, voz ili avion gde kroz par minuta svi otvaraju knjige. Gradovi su prepuni muzeja, sve može da se vidi. Videti Moskvu u ovom delu godine je nešto nestvarno. Rusi devojkama uvek kupuju cveće, bilo da je u pitanju posao, druženje ili ljubav, mislim da je to najbitniji savet muškarcima koji idu da prate Mundijal.

Kurir sport/Dejan Ignjatović

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track