ISPOVEST BOGDANA BOGDANOVIĆA: Kod Vlade Jovanovića sam stajao sa strane!
Foto: Starsport©

NBA SRBIJA

ISPOVEST BOGDANA BOGDANOVIĆA: Kod Vlade Jovanovića sam stajao sa strane!

Košarka -

Bogdan Bogdanović željno isčekuje svoju drugu sezonu u NBA ligi. Prvu je, kao što je poznato, okončao bolje nego što je i sam očekivao, a zahvaljujući dobrim partijama stihao je i do Ol star vikenda.

Ipak, seniorski počeci košarkaškog reprezentativca Srbije nisu obećavali, na šta podseća knjiga „NBA Srbija" autora Darka Plavšića u izdanju „Vukotić medija".

foto: AP

"Leta 2010. dobio sam prvi poziv za mladu reprezentaciju. Vlada Jovanović je bio selektor. Otišli smo na Evrobasket u Litvaniju. Njihova generacija 1992. je osvojila sve u čemu je učestvovala. Predvodio ih je Jonas Valančunas. Mi smo imali pod košem Bešovića i Stefana Nastića. Igrali smo odlično, posebno u odbrani. U polufinalu je usledio duel sa Litvanijom. Bila je puna hala Lijetuvas Ritasa, atmosfera fantastična. Igrali smo vrhunski, vodili 13 razlike u finišu utakmice. Ipak, ušlo se u neizvesnu završnicu u kojoj je sudija Zoran Šutulović svirao faul na skoku, bukvalno preko celog terena, na nerešenom rezultatu. Litvanac je dao jedno slobodno bacanje, drugo namerno promašio jer više nije bilo vremena. Oni su osvojili finale, a nas je Letonija sa Bertansom razbila u duelu za treće mesto", prisetio se Bogdanović, koji je s iskustvom velikih utakmica u mlađim kategorijama bio spreman za seniorsku košarku.

Međutim...

"Tog leta sam potpisao za Partizan, ali u prvoj sezoni uopšte nisam igrao. Narednog leta je bilo Svetsko prvenstvo u Letoniji. U međuvremenu sam počeo mnogo da izlazim, da se "gubim". Imao sam višak energije, kod Vlade Jovanovića u Partizanu sam skroz bio sa strane. Rotirao je samo nekolicinu igrača koji su njemu bili bitni. Uopšte nije obraćao pažnju na mlađe igrače. Došao bih na trening, stajao bih uglavnom sa strane i, ako je Kecman baš, baš umoran, onda ulazio minut, dva. Tako je bilo cele godine. Želeo sam da se dokažem, a nisam imao gde da se istrošim, pa su počeli izlasci. Nije bilo nikoga da me usmeri na pravi način i da mi kaže kako bi trebalo da treniram. Oduvek sam radio ono što mi trener kaže, nikad nisam sam razmišljao o tome. Aljoša Mitrović, Jaramaz, Klobučar... svi smo stajali sa strane i svi oni su otišli nezadovoljni. I ja sam želeo da odem. Bila je priča da će Svetislav Pešić da potpiše za Valensiju, pa da pređem kod njega", deo je Bogdanove priče iz knjige „NBA Srbija" autora Darka Plavšića.

Goran Anđelković

FOTO: Promo

Bogdan Bogdanović

ROĐEN: 18. avgust 1992. MESTO: Beograd BRAK: Neoženjen KARIJERA Početak Ponikao u ekipi KK Zvezdara, kasnije nastavio u KK Žitko za koji je postizao i do 40 poena po meču, a igrao je i za FMP na juniorskom turniru Evrolige. Profi Godine 2010. potpisao je prvi profesionalni ugovor s Partizanom za koji je igrao četiri sezone. Godine 2014. postao je veliko pojačanje Fenerbahčea, da bi prosle sezone prešao u redove Sakramenta. Uspesi S Partizanom je osvojio pregršt trofeja, s Fenerbahčeom se okitio i tutlom prvaka Evrope, dok s reprezentacijom Srbije ima tri srebra - olimpijsko, svetsko i evropsko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track