GREG POPOVIĆ U BEOGRADU: Umem da naručim večeru, ali ne govorim tečno srpski! Bivša Jugoslavija i Srbija su ostavili fantastičan trag u NBA
Foto: Starsport©

ludi srbin u zemlji porekla

GREG POPOVIĆ U BEOGRADU: Umem da naručim večeru, ali ne govorim tečno srpski! Bivša Jugoslavija i Srbija su ostavili fantastičan trag u NBA

Košarka -

Greg Popović je legenda NBA lige. Košarkaški trener porekloim iz Srbije, od 1996. godine predvodi franšizu iz Teksasa sa kojom je osvojio pet šampionskih trofeja, a nedugo po dolasku je vodio zanimljiv razgovor sa našim strategom Dušanom Ivkovićem.

"Uvek uživam kad se vratim. Imam mnogo prijatelja ovde, bivših igrača, trenera. Dođem svaki put kad imam priliku. Večerao sam sinoć sa trenerom Ivkovićem, to je uvek divno iskustvo. Između trenera i igrača, uvek se osećam kako treba kada sam ovde. Volim i hranu i piće i uvek znaju gde da me odvedu", rekao je Popović.

Američki trener ume da se sporazumeva na srpskom jeziku. Tamo gde je najpotrebnije - u kafani :)

"Mogu da pratim šta se dešava, da naručim večeru, ali ne govorim tečno srpski", kaže Popović, koji je veliki zaljubljenik u istoriju, kulturu i srpske manastire.

Upitan da li će stići da poseti neki od njih, odgovorio je i nasmejao sve:

"Idem gde god samo da ne vozi Žarko Paspalj, samo ne njegovim kolima".

foto: Starsport©

Tri puta je proglašavan za trenera godina u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi pa će imati mnogo toga da pokaže svojim mlađim kolegama.

"Ove vrste kampova su sjajna prilika zbog ljudi koji će pomagati. Zbog bivših igrača, mnogo trenera, svi oni zaista osećaju da je ovo način da vrate nešto u zajednicu i pomognu deci da razumeju ne samo košarku, već šta je to što čini tim, kako biti dobar saigrač, kako da se razviju veštine i sve te stvari. Biće ovo dobrih par dana za momke i devojke", naveo je 69-godišnjak.

foto: Starsport©

Smatra da će naša zemlja dati još veliki broj velikih košarkaških asova.

"Fantastično! Još od osamdesetih godina i posle, kada sam došao da gledam Evropsko prvenstvo u Kelnu, video sam da ima mnogo stranih igrača koji treba da budu u NBA. Sada smo u Beogradu, a ovo je bivša Jugoslavija ima mnogo dobrih igrača koji su ostavili trag i igrali dobro u NBA. Nova generacija mladih ovde u Srbiji je fantastična. Mnogo su pobeđivali u mlađim kategorijama, U17, U18, ovo je i dalje je veliki, veliki sport i siguran sam da će biti još igrača odavde u NBA".

Utiska je da je najkvalitetnija košarkaška liga otvorila vrata evropskim stručnjacima.

"Košarka je sada međunarodni sport. Počelo je davno, kada su treneri iz SAD dolazili ovde i držali kampove i treninge. Sada širom sveta ima sjajnih trenera, baš kao što ima i sjajnih igrača. Sada treneri iz inostranstva lako mogu da budu NBA treneri, baš kao što i igrači mogu da budu u NBA. Ceo svet uživa u košarci, ovo je divan sport za sve nas".

Naveo je da za najbolje košarkaške rezultate nisu dovoljne samo veštine.

"Razvoj veština je samo deo igre, ali oni treba da razumeju da košarka može da se igra na više načina, da se uživa u igri, da se uči kako da se igra sa saigračima, da je košarka čudesna, ali treba sa njima da pričate i o životu. A košarka je samo deo života i neće svi koji su ovde provesti život igrajući košarku. Zato je važno da se nauče društvene veštine, kako da se slažete sa ljudima, kako da učestvujete na pravi način".

foto: Starsport©

Ukratko je prokomentarisao situaciju u Zapadnoj konferenciji u kojoj je veliki broj dobrih ekipa, a naglasio je da se jedna ističe kvalitetom.

"Zapad je borba u klinču i bojno polje već dobrih 10-15 godina, a sada imamo jedan tim, Golden Stejt, koji je bolji od svih ostalih. Sada mi svi pokušavamo da ih stignemo, ali to je divna organizacija, divan tim. Stiv Ker radi sjajan posao sa igračima, igra na pravi način. To je još jednom tim koji treba juriti."

Izneo je zapažanja o novom sastavu Los Anđeles Lejkersa, a zatim i o timu koji on predvodi.

"Oni se popravaljaju svake godine i biće bolji iz godine u godinu, a svaki tim u koji dođe Lebron Džejms će biti bolji, to se podrazumeva. Svašta kažem igraču kad dođe u Manuze, mnogo mu pričamo. Prvo što uradimo jeste da ko kod dođe van SAD u naš tim da se oseća udobno, kao i da sve stvari vezane za život budu uređene pre nego što počne košarka. Bez obzira da li to znači gde će da živi, gde je banka, gde je prodavnica, šta sa porodicom, da li su oženjeni, imaju li decu... Prvo rešimo sve lične stvari, to je najvažnije pre nego što počne košarka", završio je Popović.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track