SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE: Basketaši posle drame i četiri svetske krune uzeli jedino zlato koje im je nedostajalo! (VIDEO)
Foto: FIBA

kOLEKCIJA JE KOMPLETIRANA

SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE: Basketaši posle drame i četiri svetske krune uzeli jedino zlato koje im je nedostajalo! (VIDEO)

Košarka -

Reprezentacija Srbije u Basketu 3 na 3 postaala je šampion Evrope, pošto je u finalu kontinentalnog šampionata u Rumuniji savladala Letoniju 19:18.

1 / 17 Foto: FIBA

Ekipa u sastavu Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Dejan Majstorović i Marko Ždero, tako je osvojila i poslednje zlato koje joj je nedostajalo da kompletira kolekciju najvrednijih priznanja u kojoj su četiri titule prvaka sveta.

foto: FIBA

Naš tim je u prvom delu meča imao potpunu kontrolu vodio 6:2 i 12:8, ali su Letonci, poznati po borbenosti prišli na 13:12. Tada Srbija vezuje dva četiri poena, a posle trojke Buluta sve je bilo lakše. Vodili smo 17:12., dva minuta i četiri sekunde pre kraja.

foto: Printscreen

Letonci su košem uz faul (dva bacanja) prišli, a zatim izjednačili na 18:18. Pogodili smo koš i 23 sekunde pre kraja vodili 19:18, što je bio konačan rezultat

foto: Printscreen
foto: FIBA

Kapiten Srbije Dušan Domović - Bulut, koji je izabran i za najkorisnijeg igrača turnira, posle meča je rekao:

"Ne bih da budem prepotentan, ali sada imamo sve i ne želim da stanemo na ovome. Sve smo gubili na terenu, ranije na evropskim prvenstvima nismo imali sreće, sada je bilo drugačije. Hvala našim navijačima koji su bili uz nas ovde, naša mala zajednica nas je podržala i to nam mnogo znači. Sada moramo da se spremimo za nastavak sezone."

foto: Printscreen
foto: FIBA

Prvi meč protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine (koja je po prvi put učestvovala na međunarodnom takmičenju ovog ranga) u kome je ostvarena ubedljiva pobeda rezultatom 20-10. U drugom meču se Srbija prilično namučila protiv tradicionalno neugodnih Španaca. Meč je bio prilično izjednačen, gde je Srbija čak imala i problem sa ranim ulaskom u bonus ali je ipak slavila rezultatom 20-15. Na taj način Srbija je obezbedila prvo mesto u grupi A.

Protivnik Srbije u četvrtfinalu bila je reprezentacija Mađarske koja je zauzela drugo mesto u grupi C i koja je lako savladana 19:10. Ni u borbi za finale naša selekcija nije imala problema, pala je Rusija 21:13, dok je u drugom meču Letonija, posle velike borbe dobila Sloveniju 21:20.

Podsećamo, košarkašice Srbije su izgubile oba meča u svojoj grupi C i nisu uspele da se plasiraju u završnicu. U prvoj utakmici od naše ženske reprezentacije bile su bolje Holanđanke, koje su slavile rezultatom 14:10. Utakmicu je protivnik izvanredno otvorio preciznim šutevima za dva poena (tri „dvojke“ bez promašaja u prvim minutima meča), da naše devojke do samoga kraja nisu uspele da stignu razliku koju su Holanđanke napravile na samom početku meča.

U drugoj utakmici protiv domaćina viđen je gotovo preslikan prethodni meč, gde protivnice od starta stvaraju nedostižnu prednost koju naše devojke, uprkos naporima, ne uspevaju da nadoknade. Rumunke su slavile rezultatom 22:9, i nažalost ostavile našu reprezentaciju po prvi put u poslednje tri godine bez četvrtfinala.

FIBA 3 na 3 Evro kup se inače odigravao u cirkuskoj areni u Bukureštu, a po prvi put se u ovom sportu koristila „video maping“ tehnologija prilikom predstavljanja ekipa što čini ovaj događaj još impresivnijim kako za učesnike, tako i za gledaoce.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track