PROŠLO JE 35 GODINA: Na današnji dan Majkl Džordan je pobedio Crvenu zvezdu i dobio zastavicu koju je držao u studentskoj sobi (VIDEO)
Foto: Foto: Profimedia

VREMEPLOV

PROŠLO JE 35 GODINA: Na današnji dan Majkl Džordan je pobedio Crvenu zvezdu i dobio zastavicu koju je držao u studentskoj sobi (VIDEO)

Košarka -

Na današnji dan pre 35 godina najbolji košarkaš svih vremena, Majkl Džordan je igrao protiv juniora Crvene zvezde, u utakmici u kojoj je tim Severne Karoline pobedio Crvenu zvezdu rezultatom 105:104 i to posle dva produžetka.

Džordan je bio najzaslužniji za poraz Crvene zvezde, jer je prema svedočenju igrača postigao 32 poena.

Utakmica je odigrana 23. oktobra 1983. godine u okviru turnira koji se održavao u Solunu. Tadašnji trener Zvezde Ranko Žeravica je izuzetno cenio američku koledž košarku i voleo je da svoje ekipe šalje na usavršavanje kako bi pokupili što više. Sa druge strane i Ranko je i te kako bio cenjen među američkim stručnjacima te je i sam bio dobar prijatelj sa tadašnjim trenerom Severne Karoline Denom Smitom.

Za tim Crvene zvezde u kojem je pomoćni trener bio Božidar Maljković tada su između ostalih nastupali i Žižić, Predrag Bogosavljev, Zufer Avdija, Stevan Karadžić, Zoran Radović, Slobodan Janković, Srđan Dabić…

Sa druge strane tim Severne Karoline pored Majkla Džordana nastupali su i Sem Perkins, Met Doerti, Keni Smit, Bred Doerti…

Prema svedočenju košarkaša Crvene zvezde malo je delilo Zvezdu od pobede ali je upravo Džordan ukrao loptu i postigao odlučujuće poene. Tom prilikom je od naših igrača dobio i zastavicu Crvene zvezde koju je držao u svojoj sobi na zidu.

Pokojni Ranko Žeravica je tada za Džordana izjavio:

„Imao sam priliku da vidim širom sveta mnoge košarkaške talente, ali je Džordan zaista košarkaš svemirske klase“.

Zanimljivo je da je mnogo godina kasnije, kada je kao trener boravio na Univerzitetu Severna Karolina Stevan Karadžić od Smita dobio knjigu sa posvetom u kojoj je pisalo:

"Igraču, koji je zamalo pobedio velikog Majkla."

Majkl Džordan je u NBA ligi proveo 15 sezona sa 30,12 poena po utakmici u regularnoj sezoni. Osvojio je šest NBA šampionata sa Čikago bulsima, bio 10 puta najbolji strelac i pet puta najkorisniji igrač lige. Devet puta je izabran u prvu odbrambenu petorku, a tri puta je bio najbolji po broju ukradenih lopti.

Od 1983. rekordnih 49 puta se pojavio na naslovnoj stranici časopisa Sports ilustrejted, a 1991. bio je proglašen za sportistu godine po izboru ovog časopisa. Proglašen je 1999. za „najvećeg severnoameričkog sportistu u 20. veku“ po izboru sportskog kanala ESPN, a drugi je na listi najboljih sportista veka po izboru Asošijeted presa.

Njegov snažan odraz i zakucavanje sa linije slobodnih bacanja doneli su mu nadimke „Er Džordan“ i „Njegovo vazdušno visočanstvo“.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track