SVE ŠTO NISTE ZNALI O NOVOM TRENERU PARTIZANA: Trinkijeri je gubio od Zvezde pred Novakom Đokovićem, majka mu je Hrvatica, baka iz Kotora, a on voli Srbiju i ne čuje na jedno uho (VIDEO)
Foto: Dado Đilas

ITALIJAN STIGAO U HUMSKU

SVE ŠTO NISTE ZNALI O NOVOM TRENERU PARTIZANA: Trinkijeri je gubio od Zvezde pred Novakom Đokovićem, majka mu je Hrvatica, baka iz Kotora, a on voli Srbiju i ne čuje na jedno uho (VIDEO)

Košarka -

Italijanski trener Andrea Trinkijeri novi je strateg košarkaša Partizana.

Kroz karijeru Italijan, koji tečno govori hrvatski i razume srpski jezik, veoma ceni jugoslovensku školu košarke, a kao trener ruskog UNIKS-a 2014. godine zaustavio je Crvenu zvezdu u pohodu ka finalu Evrokupa. Meč u Areni u kom je poražen (63:52) tada je pratio i najbolji rspski teniser Novak Đoković.

Trinkijeri je rođen u Milanu, otac mu je Amerikanac, majka Hrvatica iz Istre, a baka iz Kotora, a deda Italijan. Trener je sa zanimljivim izjavama, veoma temperamentan, sklon šalama na konferencijama za štampu, a za sebe zna da kaže i da je gluv, jer ne čuje na jedno uho. Voli Srbiju, jer kako sam kaže ovde na televiziji uvek ima košarke, a posle gledanja utakmica lako se nađe dobar roštilj.

Kada priča o košarci sa ovih prostora uvek ističe ime Aleksandra Nikolića. Posebno navodi primer iz vremena kada je legendarni Profesor radio u Varezeu i kada mu se igrač Italijan požalio da je umoran. Nikolić je odgovorio: "Moraš da treniraš". Sutradan je upitao istog igrača, kako je i kada je ovaj kazao da se odbro oseća usledio je odgovor: "Vidiš, nisi dovoljno umoran, znači moraš više da treniraš!"

Kada priča o igračima sa ovih prostora Trinkijeri ističe jedno ime - Dražena Petrovića. Za njega kaže da je prvi Stef Kari i da je imao neverovatnu motivaciju i upornost. Sa druge strane, Predrag Danilović je za njega najtvrđi košarkaš kojeg je gledao.

Andrea Trinkijeri je rođen 6. avgusta 1968. u Milanu. Trinkijeri je započeo trenersku karijeru kao pomoćnik u Olimpiji iz Milana u periodu od 1998. do 2004.godine. Nakon toga dobija mesto prvog trenera u ekipi Vanolija koju je uspeo iz treće lige da dovede do drugog ranga takmičenja. Tokom 2007. godine je kratko bio trener drugoligaša Juvekazerte.

U sezoni 2008/09. je vodio ekipu Verolija sa kojim uspeva da osvoji titulu u italijanskoj drugoj diviziji te postaje proglašen za trenera godine. Dok je vodio Veroli doveo je sa koledža tada nepoznatog Kajla Hajnsa i stavio ga da igra na poziciju centra, iako je ovaj niži od dva metra. To se ispostavilo kao dobra odluka jer je Hajns kasnije napravio sjajnu karijeru i osvojio tri Evrolige.

Dobri rezultati nisu prošli nezapaženo pa je njegov sledeći klub bio prvoligaš Kantu. Kao trener ovog klub osvaja Superkup i biva 2010. i 2011. dva puta proglašen za trenera godine. Uspeo je ovaj klub po prvi put u istoriji da dovede i do Evrolige gde su nastupali u sezonama 2011/12. i 2012/13.

U junu 2013. godine preuzima ruski UNIKS Kazanj sa kojim potpisuje jednogodišnji ugovor. Vodio je klub do titule u Kupu Rusije. Takođe je klub beležio sjajne rezultate u Evrokupu pa je Trinkijeri krajem aprila 2014. godine proglašen za najboljeg trenera ovog takmičenja u sezoni 2013/14.

Italijanski trener je ruski tim doveo do finala, a ostvario je rekord Evrokupa sa 64,4 posečno primljenih poena po meču. Uniks je do finala u Evrokupu stigao sa 20 pobeda, uz samo dva poraza, od kojih je jedan u beogradskoj Areni protiv Crvene zvezde (63:52) u prvom meču polufinala. U revanšu Uniks je nadoknadio minus iz prvog meča (84:67) i izborio plasman u finale gde je u dva meča poražen od španske Valensije.

Pre posla u Rusiji Italijan je postavljen za selektora Grčke. Klupu Helena je napustio neposredno pre Mundobasketa 20014. godine, kada je u osmini finala Grčka poražena od Srbije 90:72

U junu 2014. godine Trinkijeri je postao trener nemačkog Bamberga, potpisavši sa njima trogodišnji ugovor (2+1 godina). Sa ovim klubom je tri puta uzastopno bio prvak Nemačke a osvojio je i po jedan Kup i Superkup. Ipak u sezoni 2017/18. klub je beležio slabije rezultate pa je Trinkijeri dobio otkaz u februaru 2018. godine. U momentu otkaza Bamberg se nalazio tek na 10. mestu prvenstva Nemačke, dok je u Evroligi sa skorom 8 pobeda i 14 poraza bio na 13. mestu. Takođe klub je ispao u četvrtfinalu Kupa od Bajerna.

Andrea Trinkijeri je rođen u Milanu. Otac mu je iz SAD, a majka iz Hrvatske. Baba mu je iz Kotora, a deda iz Italije. Razume srpski, a govori hrvatski jezik.

Lična karta

Ime i prezime: Andrea Trinkijeri

Trenerski uspesi

Klupski

Kantu: Superkup Italije 2012.

UNIKS Kazanj: Kup Rusije 2014.

Bamberg: Prvenstvo Nemačke 2014/15, 2015/16, 2016/17. Kup Nemačke 2017. Superkup Nemačke 2015.

Pojedinačni

Trener godine ULEB Evrokupa: 2013/14.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track