ČOVIĆ PROGOVORIO: Evo zašto ABA liga nije dobila A licencu Evrolige
Foto: Dado Đilas

za sada daleko

ČOVIĆ PROGOVORIO: Evo zašto ABA liga nije dobila A licencu Evrolige

Košarka -

Bajern i ASVEL su dobili A licence košarkaške Evrolige i od naredne sezone biće redovni učesnici ovog takmičenja, dok je ABA liga ostala na jednom mestu, koje je rezervisano za šampiona regionalnog takmičenja.

Prvi čovek Crvene zvezde, Nebojša Čović, objasnio je koliko je šampion Srbije daleko od A licence.

– Bila je daleko oko deset miliona evra, tako da kažem. Crvena zvezda ima infrastrukturne uslove i Beograd jeste veliki grad, ali treba u celu računicu uvesti i tržište. Ušli su Bajern i Asvel, a znate, Nemačka i Francuska su velika tržišta sa aspekta broja ljudi, ali i sa aspekta TV prava, što očigledno naš region još nije, nažalost. Stvorena je i ta medijska spin budalaština, moram tako da je nazovem, da je Zvezda prošle sezone trebalo da bude na fajnal-foru, da se sve to radi zbog Zvezde. Evropa i Evroliga ne trpe takvo ponašanje. Zvezda je napravila sjajne rezultate, čak i u novom formatu koji po težini ni u kom slučaju ne može da se poredi sa onim starim sistemom po grupama, rekao je Čović, a preneo Sport klub.

On je objasnio i kakav mora da bude odgovor klubova iz regiona.

– Moramo dodatno da podignemo i oplemenimo infrastrukturu, kao i da naši klubovi budu na ovaj ili onaj način bogatiji, i u smislu budžeta i u smislu maksimalnog poštovanja fer-pleja koji je propisala Evroliga. Ono što mi imamo, za razliku od svih drugih, jeste mnogo talenata na ovim prostorima. Moramo mnogo da radimo na proizvodnji igrača i da napravimo slogu, da postoji zajednički pristup kada je u pitanju Srbija, ali i ceo region, u smislu Evrolige i Evrokupa. Evroliga je NBA liga, Evrokup kao neka druga NBA lige, zaključio je Čović.

Kurir sport / Sport klub

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track