DOŠLA JE IZ JUGOSLAVIJE I  URADILA ŠTO NIKO PRE NJE NIJE: Zaga Žeravica u Španiji nagrađena za uspeh od pre 28 godina!
Foto: Marina Lopičić

MALO POZNAT DETALJ

DOŠLA JE IZ JUGOSLAVIJE I URADILA ŠTO NIKO PRE NJE NIJE: Zaga Žeravica u Španiji nagrađena za uspeh od pre 28 godina!

Košarka -

Zagorka Simić bila je jugoslovenska košarkaška rerprezentativka i kasnije supruga legendarnog trenera Ranka Žeravica, a malo ko zna da je baš ona prva sa ovih prostora osvojila trenerski trofej u Španiji.

Sa ženskom ekipom Banko Saragosano osvojila je 1990. Kup kraljice. Njen tim je u finalu, posle dva produžetka, pobedio favorita Tintoreto sa 89:81. Taj trenerski podvig gospođe Zage u Saragosi ne zaboravljaju. Osim što je pozivaju na sve košarkaške svečanosti, i što ima stalnu propusnicu za „palko“ (ložu) u dvorani „Princ Felipe“ u kojoj ACB mečeve igra Saragosa, ona je ovih dana dobila jedno lepo priznanje. Košarkaška federacija Aragona dodelila je tradicionalne godišnje nagrade, a Zaga Žeravica je dobila priznanje „Trener legenda“.

– Bilo je veoma lepo, pre svega emotivno. Bile su neke moje igračice sa decom, neki igrači koje je Ranko trenirao u Saragosi, mnogo prijatelja, poznanika, novinara. Od tog našeg trofeja prošlo je 28 godina, ali ljudi pamte i poštuju. Meni je posebno drago što je bio i moj unuk Adrian. Bio je veoma ponosan na baku – rekla je gospođa Žeravica.

Kurir sport / Koš magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track