HRVATI OPLELI PO LEGENDI: Propast naše košarke je njegova krivica, neka se Rađa funkcioner ugleda na Dina košarkaša!
Foto: Starsport©

prozivke ne prestaju

HRVATI OPLELI PO LEGENDI: Propast naše košarke je njegova krivica, neka se Rađa funkcioner ugleda na Dina košarkaša!

Košarka -

Hrvatska košarkaška rteprezentacija doživela je debakl u kvalifikacijama za Mundobasket koji će se od 31. avgusta do 15. septembra igrati u Kini, a jedan od čelnika tamošnjeg Saveza Dino rađa podrobmo je na društvenim mrežama analizirao razloge zbog kojih ta selekcije ne samo da neće igrati na prvenstvu planete, nego je i bez šanse da se domogne Olimpijskih igara u Tokiju naredne godine.

Rađa je naveo i da nije problem da se zajedno sa predsednikom HKS-a Stojkom Vrankovićem povuče sa funkcije predsednika Stručnog saveta, ali da taj gest ne bi mnogo toga promenio.

Ovog puta stigao je odgovor sa naslovom: Dino, preterao si!, a sve zbog kritikovanja Roka Leni Ukića koji nije bio zainteresovan da igra u FIBA prozorima.

foto: Printscreen

- Ukić je mogao da se žrtvuje, ali nije. On je sam prestao da bude zainteresovan za reprezentaciju i ne znam zašto je potreba nekoga ko u deset godina nije doneo nijednu medalju da upire prstom, a da se ne pogleda u ogledalo - rekao je Rađa.

Na takvu konstataciju, kontra je sledeća:

- E, pa, Dino nije tako. Ogledalo kaže da je Roko Ukić za Hrvatsku odigrao 207 utakmica, Dino je stao na 105. Roko je bio na deset velikih takmičenja, Dino na pet. Dalje, ogledalo kaže da je Roko treći najbolji strelac i najbolji asistent u istoriji Hrvatske. No, ono zbog čega Roku treba podignuti spomenik, je što je za Hrvatsku igrao povređen. Na EP-u 2009. povredio je lakat i morao je igrati sa steznikom na kom je potom nacrtao kockice. I sam nas je odveo na SP 2010.

Na tom SP-u igrao je sa slomljenom kosti u stopalu i bio prvi igrač reprezentacije, a na Eurobasketu 2013. igrao je s rupturom u obe tetive. Nije se žalio. Odradio je sve do kraja, čuvajući najbolje protivničke igrače. Na zadnjem Euru, kad je imao 33 godine došao je, pogađate, opet s povredom. Ovaj put leđa. I odigrao kao i svaki put, hrabro i sa srcem. Kako je igrao čitavu karijeru. Prigovoriti Roku da se pogleda u ogledalo pucanj je u vlastitu slepoočnicu.

Roko je, kad je ušao u tridesete godine i kada se igrač može zapitati "šta meni ovo treba, odlaze kolena, upropašćeno leto", dolazio na svako okupljanje. I krvario na svakom takmičenju. Za istu onu Hrvatsku za koju se Dini Rađi koji put baš i nije igralo.

Rađa mora prihvatiti kritiku jer propast i debakl hrvatske košarke nije ničija nego njegova i Vrankovićeva krivica. Birali su selektore, lutali s igračima, nisu imali nikakav jasan plan... I neko mora da snosi odgovornost. Jer kad dotaknete dno, možete u samo jednom smeru, prema gore. I umesto da gleda kako će hrvatsku košarku odvesti prema gore, Rađa se bavi prozivanjem hrvatskih legendi. I to onih koji su za Hrvatsku igrali dvostruko više od njega. Uostalom, Rađa je sa 28 godina rekao zbogom reprezentaciji, Roko je igrao s 33.

Umesto da pokuša da izvadi Hrvatsku iz blata, on piše statuse po Fejsbuku. A napad na Ukića je ispod pojasa, jadan, nizak, ad hominem i na kraju - potpuno irelevantan. Rađa je bio veličanstven košarkaš jer je radio jednostavne stvari. Nije puno komplikovao. Kad je video da više ne može, maknuo se i prepustio mesto nekom drugom. Rađa kao čelnik morao bi da se ugleda na Rađu košarkaša - stoji u tekstu na koji Rađa za sada nije reagovao.

Kurir sport / 24sata.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track