TUĐMAN NAREDIO, KOŠARKAŠI SIŠLI SA POSTOLJA I NIKADA SE VIŠE NA NJEGA NISU VRATILI: Prokletstvo hrvatske košarke i dalje traje! NAJVEĆA BRUKA U ISTORIJI SPORTA (VIDEO)
Foto: Pritnscreen

I DALJE SE BRUKAJU

TUĐMAN NAREDIO, KOŠARKAŠI SIŠLI SA POSTOLJA I NIKADA SE VIŠE NA NJEGA NISU VRATILI: Prokletstvo hrvatske košarke i dalje traje! NAJVEĆA BRUKA U ISTORIJI SPORTA (VIDEO)

Košarka -

Hrvatska košarkaška selekcija nije izborila plasman na Mundobasket, a način na koji je ispala hrvatski mediji su nazvali - brukom! Ipak, treba se podsetiti najveće bruke u istoriji košarka, a desila se 1995. godine u Atini u režiji - hrvatskih košarkaša!

Košarkaška reprezentacija Hrvatske doživela je pravu blamažu za kraj kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini!

Još pre meča sa Mađarskom je bilo jasno da Kockasti neće putovati na Mundobasket, ali se malo ko nadao da će izabranici Dražena Anzulovića biti ubedljivo poraženi - 84:65!

Posle neuspešno završenog ciklusa kvalifikacija došlo je vreme za svođenje bolnih računa. Svi se sećaju klupskih uspeha, velikih imena i generacija, ali i posldenjeg velikog uspeha na velikim takmičenjima - trećeg mesta na Evropskom prvenstvu u Atini.

Vrlo važan meč u Evroligi igra se od 18.00 u Rusiji, gde Himki dočekuje Armani. Gosti iz Milana pobedom bi mogli da se značajno približe četvrtfinalu, a kvota na dvojku je 2,30. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Himki - Armani.

To je ujedno bilo i poslednje prvenstvo na kome su košarkaški Hrvatske stigli do završnice nekog velikog turnira.

Taj Evrobasket ostao je upamćen po sramnom napuštanju pobedničkog postolja od strane hrvatskih košarkaša u trenutku kada je trebala da se intonira himna "Hej, Sloveni".

Bio je to silazak sa pobedničkog postolja posle koga se više nisu vratili. Prema rečima selektora Petrovića odluka o silasku je bila političke prirode i doneta je u kabinetu tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

"Znam da je iz dvorane postojala telefonska veza sa Banskim dvorima gde je sedeo Tuđman i dogovoreno je solomonsko rešenje. Ide se po medalju, ali će se nakon toga napustiti podijum. Bila je to politička odluka i gledano sa ove vremenske distance, pogrešna. Ja lično to nikad ne bih uradio'', rekao je nedavno Petrović za hrvatske medije.

Od tog silaska Hrvatska je samo jednom ušla u polufinale na velikim takmičenjima, ali je i tada ostala bez odličja.

1996. Olimpijske igre - 7. mesto 1997. Evrobasket - 11. mesto 1999. Evrobasket - 9. mesto 2001. Evrobasket - 7. mesto 2003. Evrobasket - 11. mesto 2005. Evrobasket - 7. mesto 2007. Evrobasket - 6. mesto 2008. Olimpijske igre - 6. mesto 2009. Evrobasket - 6. mesto 2010. Mundobasket - 14. mesto 2011. Evrobasket - 13. mesto 2013. Evrobasket - 4. mesto 2014. Mundobasket - 10. mesto 2015. Evrobasket - 9. mesto 2016. Olimpijske igre - 5. mesto 2017. Evorbasket - 9 - 16. mesta

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track