MISLILI STE DA JE VIŠE NEMA? Jugoslavija i dalje igra basket, a tu je i Saša Đorđević!
Foto: Facebook/Ball above all

HEJ, SLOVENI

MISLILI STE DA JE VIŠE NEMA? Jugoslavija i dalje igra basket, a tu je i Saša Đorđević!

Košarka -

Iako zemlje ovog imena nema već dugo, tim u plavo-belim dresovima, na čijim grudima piše "Jugoslavija", žestoko se bori pod obručima.

Pet hiljada kilometara od Balkana, u dalekim Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u amaterskoj ligi Lopta iznad svega učestvuje ekipa Jugoslavije. Ekipu čine basketaši sa prostora bivše Juge koji rade uglavnom u Abu Dabiju i Dubaiju. Sve ih spajaju ljubav prema narandžastoj lopti i nostalgija. Najpre su se zvali Soul kru, a kako je ekipa sastavljena "od Vardara, pa do Triglava", odlučili su se da promene ime.

foto: Facebook/Ball above all

- Igraju ljudi iz regiona SFRJ, a ove sezone smo imali i jedno pojačanje iz Maroka. Dali smo mu dvojno državljanstvo, ha-ha... Svi rade u Emiratima, Dubaiju ili Abu Dabiju. Zna se, nismo baš svi u formi, mnogi su se tokom lige ženili i putovali, pa kad se vrate, bude koje kilo viška - kaže za BBC plejmejker Aleksandar Milanović.

I nije samo da igraju već su jedan od najboljih timova lige. Baš kao i u vreme prave Jugoslavije, predstavljaju strah i trepet za ostale rivale. - Kažu nam i Amerikanci da igramo najlepšu košarku u ligi - otkriva Zagrepčanin Vladimir Karmelić i uz smeh dodaje:

- Često čujemo: "Eh, šta bi bilo da ste vi Jugosloveni ostali zajedno?!" Imamo najbolje ideje i protok lopte, ali uvek ispadnemo u polufinalu jer nas sudije pokradu. Fizikalije su nam najveći problem. Afrikanci i Amerikanci su prirodno napucani, ali mi to na mozak odrađujemo.

Da sve bude u znaku nekadašnje košarkaške sile, pobrinuo se i jedan košarkaš Jugoslavije sa Bliskog istoka - Saša Đorđević. Nije originalni Sale nacionale, ali je s njim simbolika potpuna.

Vuče me crnogorsko poreklo Tvorac najnovijeg košarkaškog tima Jugoslavije jeste Patrik Sedrel. Rođen je u Švedskoj, a majka mu je iz Crne Gore. Jugoslovensku košarku obožava: - Igrao sam ovde neku ligu i video da u različitim ekipama nastupa dosta momaka sa naših prostora, pa mi je palo na pamet da ih okupim da igraju zajedno. Na dresu imam majčino prezime. To me vuče, maltene sam odrastao tamo, svakog leta sam dolazio u Srbiju i Crnu Goru.

Kurir sport/foto: Facebook/Ball above all

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track