SRBIN U STRUČNOM ŠTABU RUSIJE Vlasotinčanin Vladan Čubrić: Teško meni protiv moje Srbije
Foto: Privatna Arhiva

Svuda nas ima

SRBIN U STRUČNOM ŠTABU RUSIJE Vlasotinčanin Vladan Čubrić: Teško meni protiv moje Srbije

Košarka -

Svuda nas ima - Vlasotinčanin Vladan Čubrić sa mnogo emocija govori o predstojećem Evropskom prvenstvu za košarkašice u našoj zemlji i ističe da je tim Marine Maljković favorit za medalju

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije igraće na predstojećem Evropskom prvenstvu, koje počinje 27. juna, u prvoj fazi protiv selekcija Belgije, Belorusije i Rusije.

Grupa smrti, kako su je odmah nazvali poznavaoci ženske košarke, jasno govori kakav posao očekuje selektorku Marinu Maljković i njene izabranice pred domaćom publikom u Srbiji.

Reprezentacija Rusije poslednjih desetak godina nije u samom vrhu ženske košarke, ali se polako vraća na stare staze slave. Veliki doprinos tome daje Vladan Čubrić (46), pomoćni trener selektora Olafa Langea. Čubrić za Kurir ističe da je Srbija jedan od najvećih favorita za osvajanje medalje.

foto: Privatna Arhiva

- U Rusiji sam 13 godina, a sve to vreme pomno pratim dešavanja u srpskoj ženskoj košarci. Marina Maljković je prethodnih godina napravila ogroman posao. Vrhunac su svakako bili zlato na Evropskom prvenstvu 2015. godine i bronza na Olimpijskim igrama u Riju 2016. S Draganom Ratkovićem sam odličan prijatelj, a imam dobru saradnju sa Milošem Pađenom i Bojanom Jankovićem, koji su prethodnih godina obavljali posao pomoćnih trenera u reprezentaciji. Sonja i Jelena nose generaciju. Radujem se što će prvenstvo biti odigrano u Srbiji. Nepravda iz 2017. godine, kada Srbija nije dobila domaćinstvo, sada je ispravljena i verujem da će šampionat biti velika promocija ženske košarke kod nas. Biće sigurno velikih emocija kada budemo igrali protiv Srbije - kaže Čubrić.

Vladan Čubrić, rodom iz Vlasotinca, otišao je put Rusije na poziv svog sugrađanina Saše Grujića, pomoćnog trenera u muškoj reprezentaciji Rusije. Zanimljivo, dvojica Vlasotinčana dospela su do vrha košarke u Rusiji.

Te 2006. godine, Čubrić je postao deo sistema CSKA iz Moskve, da bi posle dve godine prešao u Spartak, gde se zadržao narednih deset godina. - Spartak je za to vreme bio jedna od najboljih ekipa u Evropi. Osvojio je četiri titule šampiona Evrolige, dominirao u Rusiji... Imao sam priliku da sarađujem s najvećim imenima svetske ženske košarke poput Dajane Torasii, Sju Berd... Takođe, i s vrhunskim srpskim igračicama poput Sonje Petrović, Jelene Milovanović, Miljane Bojović.

foto: Dado Đilas

Govoreći o Srbiji, Čubrić smatra da je povratak trofejne Maljkovićeve veliki dobitak. - O Srbiji ne treba trošiti mnogo reči. Igra na domaćem terenu. Verujem da ce Maljkovićeva napraviti tim koji će biti spoj mladosti i iskustva. Pored već pomenutih Petrovićeve i Milovanovićeve, za koju je još dilema da li će igrati, treba spomenuti Anu Dabović, Nevenu Jovanović, Sašu Čađo, Tinu Jovanović... Tamara Radočaj i Dragana Stanković iza sebe imaju uspešnu sezonu. Od mladih igračica, svakako treba izdvojiti Aleksandru Crvendakić. Ona je jedna od trenutno najboljih krilnih igračica u Evropi, sazrela je igrajući u Šopronu. Ipak, najveći plus za Srbiju je povratak Marine Maljković na klupu. Biće to jaka ekipa, uz jak sistem koji ona forsira, jaka odbrana i brza košarka.

Dejan Ignjatović

Foto: privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track