100 DANA DO STARTA: Svečano obeleženo odbrojavanje do početka Evropskog prvenstva za košarkašice!
Foto: KSS

Spektakl u najavi

100 DANA DO STARTA: Svečano obeleženo odbrojavanje do početka Evropskog prvenstva za košarkašice!

Košarka -

Ostalo je još 100 dana do početka Evropskog prvenstva za košarkašice, čiji će domaćini biti Srbija i Letonija (27. jun – 7. jul)!

Ovim povodom, u utorak 19. marta 2019. godine u podne, u tri srpska grada domaćina – Beogradu, Nišu i Zrenjaninu, svečano je počelo odbrojavanje do najvećeg sportskog događaja u našoj zemlji u 2019. godini.

Na platou ispred TC “Ušće” u Beogradu, u rad je simbolično pušten sat na kome će se prikazivati odbrojavanje sve do početka EP. Sat su aktivirali potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS i predsednica Organizacionog odbora Evropskog prvenstva u košarci za seniorke 2019. prof. dr Zorana Mihajlović, ministar omladine i sporta RS i potpredsednik Organizacionog odobora EP u košarci za seniorke Vanja Udovičić, predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, potpredsednik KSS za žensku košarku Ana Joković i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Uz njih, događaju su prisustvovali i pomoćnik ministra za sport i omladinu Darko Udovičić i posebni savetnik za pravna pitanja ministra Udovičića Ivana Dukić.

foto: KSS

Ambasador EP 2019 za košarkašice Nataša Kovačević simbolično je ubacila loptu u koš i tako obeležila početak odbrojavanja…

U svečanoj atmosferi, u prisustvu brojih predstavnika medija i malih košarkašica beogradskih klubova, koje su tokom celog dana igrale basket na terenu i takmičile se u raznim košarkaškim disciplinama, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, ministar Udovičić, predsednik KSS Danilović i gardonačelnik Radojičić ostavili su poruke podrške našoj ženskoj reprezentaciji na „košarkaškom zidu“, pored pehara namenjenog šampionkama Evrope.

Prisutnima se prvi obratio predsednik KSS Predrag Danilović.

– Okupili smo se danas da bismo obeležili sto dana do početka Evropskog prvenstva. Grupne faze će se odigrati u Nišu i Zrenjaninu, a najbolje ekipe će da se bore za medalje u Beogradkoj areni. Organizovati ovaj događaj je veoma ozbiljna stvar i sigurno ne bismo mogli to da uradimo bez velike pomoći i podrške Vlade Srbije, Ministarstva sporta i omladine i gradova domaćina Niša, Zrenjanina i Beograda. Iskreno se nadam da ćemo da uživamo u odličnoj organizaciji, dobrim utakmicama i da ćemo našoj reprezentaciji pomoći da stigne do završne faze – poručio je Danilović.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je:

– Beograd je grad sporta i ako bi pitali Beograđane košarka je sigurno jedan od najomiljenijih sportova. Ovo Evropsko prvenstvo je sjajna prilika da još jednom promovišemo sport, ali i Beograd i Srbiju kao sjajne organizatore sa jedne strane, a sa druge strane i grad koji je vrlo značajan i ima šta da pruži u turističkoj ponudi. Naše košarkašice su na prethodnim takmičenjima pokazale da znaju da se bore za Srbiju na posvećen, iskren i hrabar način i ne sumnjamo da će to da urade i ovog puta. Moja poruka da ih čekamo na pobedničkom balkonu je u stvari jedna želja, ne sa namerom da ih opteretimo… Siguran sam da će one dati sve od sebe, a to je najvažnije. Verujem da ćemo se dobro pripremiti, i mi kao organizatori i grad Beograd za sve goste, kao i naše košarkašice, da ćemo dati sve od sebe i imati dobar rezultat u svakom pogledu. Beogradska publika zna da bodri naše reprezentativce i reprezentativke i verujem da će i ovoga puta biti tako, kao i da ćemo još jednom pokazati da znamo da organizujemo najveća takmičenja.

Ministar omladine i sporta RS i potpredsednik Organizacionog odobora EP u košarci za seniorke Vanja Udovičić istakao je:

– Ostalo je još sto dana do najvećeg sportskog međunarodnog takmičenja u Srbiji u 2019. godini! Želimo da Srbiju otvorimo svetu, da pokažemo da smo daleko najbolji organizatori, što smo dokazali u 18 velikih takmičenja koja smo u prethodnih pet godina organizovali u našoj zemlji, da pokažemo da Beograd, Niš i Zrenjanin znaju da budu najbolji domaćini i da pošaljemo jasnu poruku toplog gostoprimstva Srbije i svih naših građana. Ovo takmičenje je izuzetno važno jer promoviše sport, a još važnije jer promoviše ženski sport. Želim da se zahvalim potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović i predsednici koordinacionog tima za rodnu ravnopravnost, koji kroz svoj rad promovišu ženski sport i zalažu se da se što više devojčica bavi sportom, kako profesionalnim tako i rekreativnim, ali je možda i najvažnija poruka da privučemo što više devojčica i pošaljemo poruku da je važno da se bave i školskim sportom. Drago mi je da će Srbija ponovo pomeriti granice. Siguran sam da ćemo biti najbolji domaćini, a naš najveći uspeh je ako posle ovog takmičenja makar pet novih devojčica krene stopama Ane Joković, sestara Dabović, Sonje Petrović i svih ostalih naših „kraljica“, kako smo ih prozvali posle Olimpijskih igara u Riju.

foto: KSS

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS i predsednica Organizacionog odbora Evropskog prvenstva u košarci za seniorke 2019. prof. dr Zorana Mihajlović imala je lepu poruku

– Zaista sam veoma ponosna na naše košarkašice, mislim da su one već dosegle zvezde. Iskreno, verujem da će to ponoviti na ovom Evropskom prvenstvu i mi smo uz njih. Naša obaveza je da stvorimo uslove, da budemo dobri domaćini i to ćemo sigurno uraditi. Verujem da će svi koji budu došli u našu zemlju uživati, a mi najviše, jer ćemo sigurno pobediti. Dakle, sva podrška svih nas koji smo u organizacionom odboru, ali i svih građana Srbije, našem ženskom sportu, a pre svega našim košarkašicama!

U Nišu je, pred brojnim građanima, sat u rad pustio gradonačelnik Darko Bulatović, u prisustvu predsednika RKSIS Uroša Parlića. Gradonačelnik Bulatović je kroz špalir malih košarkašica ŽKK Student i ŽKK Svrljig došao do „tastera“.

U Zrenjaninu su sat koji odbrojava 100 dana do početka EP aktivirali gradonačelnik Čedomir Janjić i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, u prisustvu malih košarkašica ŽKK Naftagas i ŽKK Proleter.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track