ŠAKIL O’NIL ME JE UGRIZAO ZA STOPALO, GARNET SLAGAO DA SAM RASISTA, A KOBI... Spektakularne priče! Saša Pavlović otkrio urnebesne anegdote iz NBA!
Foto: Profimedia

iza kulisa

ŠAKIL O’NIL ME JE UGRIZAO ZA STOPALO, GARNET SLAGAO DA SAM RASISTA, A KOBI... Spektakularne priče! Saša Pavlović otkrio urnebesne anegdote iz NBA!

Košarka -

Proslavljeni košarkaš Aleksandar Saša Pavlović ispričao je nekoliko izuzetno zanimljivih anegdota iz perioda dok je igrao u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu (NBA), a akteri su neke od najvećih zvezda u istoriji košarke.

Tokom cele svoje igračke karijere Saša Pavlović nije voleo medijski da se eksponira. Po sopstvenom priznanju, nerado je davao intervjue, praktično je izbegavao novinare, pa je zato njegova poseta Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ izazvala veliku pažnju. Košarkaš sa desetogodišnjim NBA iskustvom i nekadašnji igrač Budućnosti, Partizana i Panatinaikosa studentima Fakulteta za sport na Novom Beogradu sa studijskog programa Sportsko novinarstvo, ispričao je mnoge zanimljive i neispričane priče iz svoje karijere u najjačoj košarkaškoj ligi sveta.

foto: Ivica Veselinov

Pavlović se prisetio brojnih anegdota među kojima je najzanimljivija bila ona kako je upoznao Šekila O`Nila sa kojim je bio saigrač u Bostonu.

"Bio sam u svlačionici pred početak treninga i čekao sam da se bandažiram. U tom trenutku je ušao Šek, sa kojim se do tada nisam poznavao. Pogledao me je, uhvatio me je za nogu, ujeo za stopalo i uz grimasu na licu rekao: „dobar si momak“. Fizioterapeut koji bio pored mene nije bio iznenađen i rekao mi je, eto to ti je Šekil O`Nil".

foto: Profimedia

Pavlović je pričao i o Majku Melounu, sadašnjem treneru Dnevera, sa kojim je sarađivao dok je bio u Kilvlendu. Bio je iznenađen koliko je Meloun znao o dešavanjima u Srbiji, našoj istoriji i koliko voli Srbe.

"Stalno mi je pričao o našoj istoriji, ratu u bivšoj Jugoslaviji i ponekad sam imao utisak da o tome zna više od mene, a kad god bi video mog oca na tribinima pokazivao mu je tri prsta. On zaista obožava Srbiju. Znao sam da će biti dobar trener, samo je bilo potrebno da mu se pruži šansa. Kada sam video da je Jokić kod njega u timu znao sam da će dobiti pravu šansu. Mnogo mi je drago što sarađuju na ovako visokom nivou i stvarno mi je žao što Dnever nije uspeo da se plasira u finale Zapadne konferencije", konstatovao je Pavlović.

foto: Profimedia

Odlazak u NBA ligu za Pavlovića je bio ostvaranje dečačkog sna, ali nije sve uvek bilo tako savršeno. Prisetio se i nekih pomalo neprijatnih situacija.

"Kad sam igrao sa Klivlendom protiv Bostona, u plej-ofu tri sezone zaredom, kad god se igra protiv njih. Kevin Garnet toliko psuje, ponižava pritvničke igrače da je to nezamislivo. Zaista nisam mogao da ga podnesem. Svake godine sam imao duplu tehničku grešku, pred isključenje, jer je nevrovatno koliko je čovek bio bezobrazan na terenu. Bio je brutalan i nismo se uopšte podnosili. Jednom prilikom smo se posvađali tokom utamice. Moj saigrač iz Klivlenda Dru Guden je izvodio je slobodna bacanja i Garnet mu je sve vreme besprizorno dobacivao, vređao ga je sve vreme. Izgubio sam živce i rekao mu: „Umukni idiote“. On se okrenuo prema svojoj klupi i rekao je saigračima da sam ga uvredio na rasnoj osnovi da sam mu rekao da je crnčuga. Potom je otišao i do klupe sa mojim saigračima i to isto je rekao Lebronu Džejmsu. Sa klupe Bostona su svi skočili, moji saigrači su me čudno gledali. Od igrača Bostona sam u nastavku utakmice u svakom bloku dobijao lakat, moji saigrači su me čudno gledali. Posle utakmice sam dobio poziv od Dejvida Šterna da mi preti velika kazna i da će gledati snimak da se utvrdi da li sam stvarno uvredio Kevina Garneta na rasnoj osnovi. Pošto to nije bila istina, pitao sam Šterna da li će Garnet biti kažnjen ako to nije istina, odgovor je naravno bio negativan jer je on Kevin Garnet" kaže Pavlović i dodaje:

foto: Profimedia

"Kad sam došao u Boston sačekao me je i rekao da mu je drago što će imati takvog saigrača pored sebe i da ćemo zajedno da ginemo na terenu. Tada mi je pao kamen sa srca i stvarno je bilo tako. On ne radi to da bi provocirao protivnika već da bi sebe motivisao".

foto: Ivica Veselinov

Saša je imao zanimljivo iskustvo i sa Gregom Ostertagom

"Greg Ostertag, jednom prilikom na treningu sam ga slučajno zakačio malo laktom, zaista nije bilo namerno, već u žaru borbe, ali to mi je opasno zamerio. Pošto sam bio ruki, a znate da novajlije prolaze razne inicijacije u NBA ligi, tražio mi je da mu svako jutro donosim novine dok je u toaletu. Da mi je to rekao na neki drugi način, ne tako drsko verovatno bih pristao, ali pošto je bio jako nepristojan, na mom tada ne baš sjajnom engleskom sam mu rekao da je Džordan ne bih mu donosio novine u toalet. On je to bio preneo treneru Džeriju Slounu, a ja sam bio toliko iznerviran da sam rekao Slounu da slobodno može da me pošalje kući ali da nema šanse da to uradim. I to sam rekao samo zbog način na koji mi je Ostertag to saopštio. Trener Sloun mi je pružio ruku i rekao da ne moram. U toj situaciji pomogao mi je Kirilenko koji je stao na moju stranu i to se sa Ostertagom se kasnije sredilo", otkriva Pavlović.

Prema njegoim rečima, Nikola Jokić radi neverovatnu stvar u NBA ligi, a dotakao se Bogdanovića i Bjelice.

"Jokić radi zaista nešto neverovatno. Osim što postiže poene, on skače i asistira. To radi na vrlo atraktivan način. Drago mi je zbog njega, jer je odličan momak. Takođe, on obara teorije da NBA ligu mogu da igraju samo igrači koji su atlete. Dobro je za NBA to što i takvi igrači mogu da igraju vrhunsku košarku, a dobro je i za mlade koji požele da igraju košarku da kažu možda mogu i ja. Bogdan i Bjelica su imali super sezonu i drago mi je što su otišli kod Divca u Sakramento. Pokazali su da mogu tamo da igraju. Milo mi je kad god neko od naših napravi nešto dobro. Bjelicu ne znam toliko dobro, a Bogdan je osuđen na uspeh jer je posvećen maksimalno. Samo mu je košarka u glavi. Napreduje iz dana u dan. Ima ogromno samopouzdanje. Očekujem njegov napredak iz godine u godinu", kaže bivš NBA as.

Pavlović je govorio i o saradnji sa Aleksandrom Đorđevićem.

"Imao sam priliku da sarađujem sa Saletom Đorđevićem i u njega uvek treba verovati. On je neverovatan trener koji pleni pozivitnom energijom i samopouzdanjem. Ponekad misliš da to što kaže ne može a se desi, a desi se na kraju".

foto: Profimedia

Kada je reč o najboljem igraču protiv koga je igrao, Pavlović nema mnogo dilema:

"Najbolji igrač protiv koga sam igrao je Kobi Brajant, a najteži za čuvanje svakako Rip Hamilton koji je igrao za Detroit tih godina. Kobija sam toliko dobro znao jer sam voleo njegovu igru. Skoro da sam mogao da pročitam svaki njegov potez, a on je lako davao dosta poena preko mene. Rip Hamilton je dosta igrao bez lopte, a to je najteže za odbranu. Imao je u svakoj akciji po tri pika, jer je bio bek šuter. A od tri pika dva su bila Valasi koji su koristili laktove."

foto: Profimedia

Pavlović je 10 godina igrao u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Nastupao je za Jutu, Klivlend, Minesotu, Dalas, Nju Orleans, Boston i Portland.

foto: Ivica Veselinov

Borba za prvo mesto Grupe B, Partizan je sa kvotom 1,45 izraziti favorit s obzirom da je ove sezone dobio sva tri sudara sa Megom. Pogledajte sve kvote MOZZART kladionica.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track