ČUDAN PUT PARAHUSKOG, NOVOG POJAČANJA CRNO-BELIH: Do 16. godine nije znao pravila, a sad je prvi centar Partizana!
Foto: Starsport

Pazi ovo

ČUDAN PUT PARAHUSKOG, NOVOG POJAČANJA CRNO-BELIH: Do 16. godine nije znao pravila, a sad je prvi centar Partizana!

Košarka -

Promenio sport - Snažni Belorus trenirao fudbal, a kada je postalo jasno da će biti previsok za taj sport, prebacio se na košarku

Partizan je konačno rešio pitanje centra - u reketu crno-belih carovaće iskusni Belorus Artsjom Parahuski!

Snažni košarkaš visok je 211 centimetara i težak 127 kilograma, što govori da ima odlično telo za snažnog centra. Iskustva mu ne nedostaje, pošto ima 32 godine i priličan broj sezona u Evroligi. Artsjom je ostao u sećanju navijača crno-belih po onom košu u poslednjim trenucima meča u Pioniru, kada je odveo Lijetvos Ritas u četvrtfinale Evrokupa. Tada je bio najbolji pojedinac litvanske ekipe sa 22 poena.

Interesantno je da je Parahuski počeo da trenira košarku tek sa 16 godina, a dotad je bio posvećen fudbalu. Kažu da čak nije znao ni pravila igre pod obručima. Pošto je za fudbal postao previsok, prebacio se na košarku i počeo munjevito da napreduje. Postao je član juniorske reprezentacije Belorusije, što je bila karta za SAD. U poslednjoj godini u NCAA ekipi Redford dogurao je do titule najboljeg skakača čitave lige, ali kasnije nije uspeo da se izbori za NBA ugovor.

Logičan sled stvari bila je Evropa. Profesionalnu karijeru Parahuski je počeo u Rigi, da bi potom igrao za italijanski Kantu, Budiveljnik iz Kijeva, turski Ešekšehir, Hapoel iz Jerusalima, Nižnji Novgorod, Uniks iz Kazanja, Makabi iz Tel Aviva i Ritas.

Može da se pohvali titulama šampiona Letonije i Izraela, igrao je finale VTB lige i osvajao nacionalni kup u Izraelu i Litvaniji, gde je prošle sezone proglašen i za najkorisnijeg igrača tog takmičenja.

Lična karta

Artsjom Parahuski

Rođen: 6. oktobar 1987.

Grad: Minsk

Visina/Težina: 211cm / 127kg

Pozicija: centar

foto: Twitter

Karijera

- Početak: igrao fudbal do 16. godine, pa se prebacio na košarku

- Profi: Riga, Budiveljnik, Ešekšehir, Hapoel, Nižnji, Uniks, Makabi, Ritas

- Dostignuća: šampion Litvanije, šampion Izraela, kup Izraela, kup Litvanije, najbolji skakač NCAA

Kurir.rs/P. G. Foto: Starsport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track