BESMRTNI MAJSTOR IGRE POD OBRUČIMA: Kvadripl-dabl, najteže dostižan poduhvat u košarci! A on je bio tako blizu da to uradi DVA PUTA! (VIDEO)
Foto: Profimedia

ISPISAO ISTORIJU KOŠARKE

BESMRTNI MAJSTOR IGRE POD OBRUČIMA: Kvadripl-dabl, najteže dostižan poduhvat u košarci! A on je bio tako blizu da to uradi DVA PUTA! (VIDEO)

Košarka -

Kvadripl-dabl je jedan od najteže dostižnih poduhvata u košarci.

Samo četiri igrača su uspela da ostvare dvocifrene učinke u četiri glavne statističke kategorije (poeni, skokovi, asistencije, ukradene lopte, blokade) u jednoj utakmici NBA lige od sezone 1973/74 kada se ta statistika vodi.

foto: Profimedia

Nejt Tarmond, Alvin Robertson, Hakim Oladžuvon i Dejvid Robinson, svi imaju po jedan kvadripl-dabl,a samo je Hakim bio blizu da ostvari i drugi, ali je na kraju ipak ostao bez njega, posle pregledavanja snimka i kontroverznog trodnevnog većanja čelnika lige

NBA je vrlo kratko imao upisan još jedan kvadripl-dabl u svojim knjigama rekorda.

Hakim Olajdžuvon je sjajnom partijom u martu 1990. godine predvodio svoje Roketse do ubedljive pobede protiv Golden Stejta od 129:109.

Hakim Olajdžuvon je završio utakmicu sa monstruoznim tripl-dabl učinkom: 29 poena, 18 skokova i 11 blokada i 9 asistencija.

foto: EPA / ANTONIO BAT

U Hjustonu su bili svesni koliko je Hakim bio blizu podviga, pa su naknadnim gledanjem snimka, "pronašli" Hakimu desetu asistenciju i pozvale ligu da prizna ovaj neverovatni poduhvat.

NBA liga je odmah naložila svojim najboljim stručnjacima da pregledaju snimak meča i utvrde tačan broj asistencija koje je Hakim zabeležio u pobedi protiv Golden Stejta.

foto: Profimedia

Taj posao preuzeo je na sebe Rod Torn, jedan od direktora lige u tom trenutku.

Tri dana kasnije, Torn je objavio svoje rezultate i saopštio da je posle pregledavanja snimka sa svojim saradnicima utvrdio da je origanalna statistika bila tačna i da je Hakim Olajdžuvon na meču zabeležio devet, a ne deset asistencija kako su tvrdili iz tabora “Raketa”.

foto: Profimedia

Bilo kako bilo, ova u najmanju ruku čudna situacija nije mnogo poremetila Hakima, koji je samo tri nedelje kasnije sa 18 poena, 16 skokova, 10 asistencija i 11 rampi u pobedi Roketsa protiv Baksa 120:94, postao treći igrač u istoriji lige sa ostvarenim kvadripl- dablom.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track