Najnovije vesti

SELEKTOR ORLOVA UZDRMAO REGION: Igor Kokoškov Hrvatima otkrio da li bi vodio njihovu selekciju (FOTO)
Foto: AP

SELEKTOR ORLOVA OTVORIO DUŠU

SELEKTOR ORLOVA UZDRMAO REGION: Igor Kokoškov Hrvatima otkrio da li bi vodio njihovu selekciju (FOTO)

Košarka

Novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije Igor Kokoškov govorio je za hrvatske medije i otkrio veoma zanimljive detalje. 

Hrvate je zanimalo zašto njihove zemlja i pored sedmorice NBA igrača i dalje ne može da napravi uspeh na reprezentativnom nivou.

"Kao selektor Gruzije i Slovenije u nekoliko navrata sam igrao protiv Hrvatske, pa neke stvari znam. Akutni problem hrvatske reprezentativne košarke je nedostatak kvalitetnog pleja. Roko Ukić igra godinama, veteran je, a mislim da i dalje Hrvatska na toj poziciji nema boljeg. Dugo se nije pojavio mladi igrač koji na kvalitetan način može odraditi tu rolu, a bez vrhunskog pleja u današnjoj košarci nema ni rezultata", rekao je Kokoškov za portal Index.hr i otkrio koji je to glavni problem svih selekcija na teritoriji bivše Juge.

foto: Fiba.com

"Veliki problem svih reprezentacija na prostoru bivše Jugoslavije je slaba baza za stvaranje igrača. Znam da su se u Hrvatskoj ugasili ili su na slabim granama nekad snažni centri poput Splita, Zadra ili Šibenika, a kad nemate jaku bazu, onda trpi i reprezentacija. Još jedan problem hrvatske reprezentacije je veliki disbalans po pozicijama. Odlično ste popunjeni na pozicijama tri i četiri, ali imate problem na drugim pozicijama. Disbalans rostera zna često biti ključan faktor. Jednostavno, u takvim okolnostima Hrvatska ne može iskoristiti puni potencijal vrhunskih igrača koje nesumnjivo ima", rekao je novi selektor Orlova, a naše zapadne susede je zanimalo da li bi on preuzeo njihovu selekciju.

foto: Dado Đilas

"U karijeri sam vodio reprezentaciju Gruzije i Slovenije. Ja sam zanatlija, dakle, čovek koji se bavi terenom. Moj život i moj posao je košarka, ne politika. Da je postajao nekakav kontakt, zašto ne, sigurno bih razmotrio i takvu mogućnost. Nemam predrasuda, nisam apolitičan, ali politika nikad nije bila presudan faktor u mom životu niti je kontrolisala poslovne odluke koje sam donosio", naglasio je Kokoškov.

Postoji mogućnost da Šejn Larkin postane Hrvat. Tačnije, da obuče dres košarkaške reprezentacije, a pitanje stranaca je jedno od zanimljivijih u regionalnoj košarci.

šejn larkin
šejn larkinfoto: AP

"Mislim da treba uvek igrati po pravilima. FIBA je postavila neka pravila, ona su zakon, a zakone treba poštovati. Postoji li mogućnost da naturalizovani stranac može da igra za reprezentaciju, onda ne vidim u čemu je problem ako zaigra. Mislim da oko tog pitanja postoje dvostruki standardi. U slučaju da javnost nije čula za nekog stranca, onda će sigurno reći ne, ali hipotetički, da Lebron Džejms ili Kevin Durent izraze želju da zaigraju za neku reprezentaciju, uveren sam da bi svi itekako bili za. Slažem se da takav igrač mora da donese kvalitet više, da bude bolji od onoga što mi imamo, a ako je tako, onda ne vidim zašto bi bio problem. U Srbiji smo imali takav slučaj. Za žensku reprezentaciju je igrala Danijel Pejdž. Tu su takođe dvostruki standardi. Ako je Savez rekao "ne" za strance, onda bi to trebalo da vradi podjednako za sve, i za mušku i za žensku reprezentaciju. Ponavljam, pravilo je takvo kakvo je i kao trener, ja sam za to da se ono iskoristi za dobrobit reprezentacije. Ako neke mnogo jače i bogatije nacije od nas posežu za strancima, zašto ne bismo to napravili i mi? Naravno, ako je takav igrač zaista pojačanje", iskren je Kokoškov.

Kokoškov: Dončić je najdominantniji igrač današnjice

Nije malo govorio i o Luki Dončiću koji zaista pomera granice. Sa 20 godina čini nešto što nije činio nijedan igrač u istoriji i deluje da nema nameru da stane.

foto: AP

"Do juče smo pričali o Luki kao o igraču koji dolazi, danas o njemu govorimo kao o jednom od najboljih igrača NBA lige. Košarka koju on sa svojih 20 godina igra stavlja ga u poziciju jednog od najdominantnijih igrača današnjice, a posebno je fascinantna brzina u kojoj se sve to odigralo. Više nema smisla pričati o njegovom potencijalu, Luka je takav narativ nadrastao. Njegova igra očarava. Jednako je opasan po koš suparnika kao što na fantastičan način razigrava ekipu i svakog svog saigrača čini boljim nego što možda objektivno je. Luka je danas možda i najsvestraniji igrač na svetu", kazao je Kokoškov. 

(Index.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...