NOVA ZVEZDA JE ROĐENA: Ajmo, Alene, Srbija je uz tebe
Foto: AP/Rich Pedroncelli

Amerika u transu

NOVA ZVEZDA JE ROĐENA: Ajmo, Alene, Srbija je uz tebe

Košarka -

Šesti Srbin u NBA ligi - Alen Smailagić, koga su u San Francisku prozvali Smajli, oduševio javnost odigravši debitantskih pet minuta u pobedi (105:96) Golden Stejt Voriorsa nad Finiksom

Srbija je dobila i šestog igrača u najjačoj košarkaškoj ligi NBA. Alen Smailagić, 19-godišnji momak iz beogradskog naselja Kotež, debitovao je u dresu Golden Stejt Voriorsa oduševivši svojom minijaturom i navijače i saigrače i trenera Stiva Kera.

Oduševljen  Srbinom... Stef Kari
Oduševljen Srbinom... Stef Karifoto: AP/Jeff Chiu

Bilo je predviđeno da popularni Smajli zaigra protiv Finiksa na domaćem parketu, ali niko, pa ni sam junak večeri nije očekivao da će šansu dobiti već u prvoj četvrtini, dok se još nije moglo predvideti da će Voriorsi na kraju odneti pobedu sa 105:96. U deveti trijumf ove sezone srpski košarkaš ugradio se sa četiri poena (2/3 šut iz igre), jednim skokom i blokadom za pet minuta provedenih na parketu. - Bio sam veoma uzbuđen. Nisam očekivao da će me trener ubaciti u prvoj četvrtini. Bio sam malo nervozan, ali sam posle prvih ubačenih poena rekao sebi da sam spreman da igram - rekao je Alen Smailagić.

Posle skoka u napadu i drugog koša digao je na noge i povređenog Stefa Karija, a nakon meča Drejmond Grin je rekao o njemu: - Trebalo je da dobije dva minuta, ali je naterao Stiva Kera da mu da više. Sviđa mi se njegov stav više od svega. Ne boji se ničega, želi da bude tamo. To je ključno u ovoj ligi. Razume igru, zna da šutira. Kad ga posmatrate kako sve to radi, shvatite da to sve „nije normalno“. On nije dugo tu, pa stvari koje brzo pokupi dovoljno govore o njegovoj košarkaškoj inteligenciji - rekao je Grin.

LIČNA KARTA

Alen Smailagić

Krči put... Alen Smailagić
Krči put... Alen Smailagićfoto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Rođen: 18. 8 2000.

Mesto: Beograd

Visina: 208 cm

Pozicija: Krilni centar

Klubovi: Beko, Santa Kruz Voriorsi (razvojna NBDL) i Golden Stejt Voriorsi

Prosek u NBDL: 15,9 poena, 5 skokova, 2,1 blokada

Trema

PUBLIKA NA NOGAMA DOČEKALA DEBI

Publika se podigla na noge i ovacijama dočekala Smailagićev ulazak u igru. Ta reakcija tribina malo je unervozila srpskog košarkaša: - Čuo sam to, zato sam i bio malo nervozan. Nisam očekivao da me trener ubaci u prvoj četvrtini. Bio sam uzbuđen, ali sam posle prvih ubačenih poena rekao sebi: „U redu, spreman si da igraš.“

Kurir.rs/ Dejan Petković Foto: AP/Rich Pedroncelli

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track