KURIR NA MALOM KALEMEGDANU! DRAMA U ABA LIGI: Čović otkrio zašto Zvezda NIJE OTPUTOVALA u Podgoricu
Foto: Starsport©

PITANJE PREUZETE ODGOVORNOSTI

KURIR NA MALOM KALEMEGDANU! DRAMA U ABA LIGI: Čović otkrio zašto Zvezda NIJE OTPUTOVALA u Podgoricu

Košarka -

Predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović objasnio je zašto ekipa nije otputovala u Podgoricu na utakmicu.

Košarakši Crvene zvezde jutros nisu otputovali na utakmicu sa ekipom Budućnosti koja je trebalo da se igra danas u 18.00 u dvorani Morača.

Tim povodom predsednik Nebojša Čović je sazvao vanrednu konferenciju za medije na kojoj je objasnio odluku kluba sa Malog Kalemegdana.

Čović je apostrofirao da je odluku o neodlasku donela Zvezda na osnovu procene srpskih bezbednosnih struktura.

Pored Čovića, javnosti se obratio i direktor Zvezde Filip Sunturlić.

TOK KONFERENCIJE:

PREDSEDNIK CRVENE ZVEZDE NEBOJŠA ČOVIĆ:

"Stupili smo u kontakt sa bezbednosnim organima, ne da bismo se pokrivali državom. Stupili smo u kontakt i sa predsednikom ABA lige, gospodinom Domagojem. U dopisu smo mu napisali rizike koji postoje. Tada je procena bezbednosne situacije bila: "Ne može se isključiti mogućnost incidenata na nacionalnoj osnovi". To se odnosilo na igrače, stručni štab, navijače... S time smo upoznali ABA ligu, smatrajući da ćemo dobiti podršku".

"Setite se pre mesec dana kada je trebalo da se igra fudbalska utakmica Barselona - Real. U roku od pola sata - sat su se klubovi dogovorili da se utakmica pomeri".

"Sportski gledano, Zvezdi je odgovaralo da se igra danas. Naši ljudi su pronašli mogućnost da bismo mogli da igramo 24. febraura. Ovo je viša sila i ne ugrožava se regularnost takmičenja".

"Dobili smo dopis od Budućnosti u kome se kaže da će biti 7.500 gledalaca, kojima su uzeti lični podaci i da svako snosi ličnu odgovornost".

"Na dopis ABA ligi nismo dobili odgovor".

"Jutros u 00:34 direktor Crvene zvezde je zatražio odgovor Predsedništva, ali ni na to nismo dobili odgovor".

"Pošto nismo sinoć otputovali, tražili smo novu bezbednosnu procenu, koja je u 9:51 poslata i direktoru ABA lige. U toj proceni se zaključuje: Sva raspoloživa saznanja ukazuju na ugroženost igrača, stručnog štaba i simpatizera. Niko nama nije naložio da ne idemo, ostavljeno nam je da procenimo i odlučimo. Niko nije želeo da preuzme rizik, to je nama ostavljeno".

"Jedna razbijena glava je mnogo vrednija od bilo kakve utakmice".

"Još jedan faktor je važan. Ove godine 15. aprila smo pred treću utakmicu u Podgorici zatražili od našeg MUP-a da nam obezbedi pet pripadnika policije da nas prati. MUP je odgovorio da za to nema potrebe, jer je crnogorska policija garantovala da će sve biti u redu. Setite se kako je to bilo u redu. Učesnici lična su bili pripadnici policije i nacionalne bezbednosti".

foto: Starsport©

"Kako da bilo ko od nas preuzme rizik? To su ključni razlog zašto nismo otputovali na utakmicu".

"Tvrd stav Budućnosti nije baziran na sportu i predstavlja više od igre".

"Crvena zvezda je jako puno uložila u razvoj ABA lige. Budite sigurni da nama uopšte nije u interesu da rušimo regionalnu ligu. Jedina naša namera je da ne učestvujemo u onome što se dešava u Crnoj Gori".

"Ne znam u čemu je problem da se meč pomeri, ako su u pitanju zdrave namere".

"Uvek imam veće poverenje u naše državne organe, nego u organe druge države".

"Mogu ovo da podvedu pod nedolazak gostujuće ekipe, što će dalje govoriti o pravljenju neprincipijelnih koalicija".

"ABA liga nije htela da preuzme rizik".

"Znam da bi Budućnost uradila sve da ne bude problema, ali ne zavisi sve od nje".

"Čemu tolika tvrdoglavost? Da je obrnuta situacija, završili bismo odlaganje za sat vremena".

"Ne znam kako bi izgledala ABA liga bez Crvene zvezde. Samo da ne dođe do zamene teza, jer mi ne pretimo, niti razmišljamo o tome".

"Filip Sunturlić je imao direktan kontakt sa gospodinom Bokanom i nisu uspeli da se dogovore".

"Mi bismo svaku odluku Predsedništva poštovali, čak i da su rekli da moramo da igramo, ali znate čija bi onda odgovornost bila?! Ali, svi beže od ogovornosti".

"Skupština ABA lige je zakazana za 3. januar. Ona je bila usmerena ka tome da se izabere menadžment lige, ali verujem da će biti rasprave i oko ovog danas. Videćemo ko je pravi, a ko nije pravi. Očekujem da preovlada razum".

"Još jedan od razloga što nismo želeli da idemo je što Zvezda u Crnoj Gori ima mnogo navijača. Mi kao Crvena zvezda nismo bili spremni da preuzmemo rizik za bilo kog povređenog čoveka".

foto: Starsport©

DIREKTOR CRVENE ZVEZDE FILIP SUNTURLIĆ:

"Moramo da razdvojimo politiku i sport".

"Nas boli što ne igramo utakmicu. Pripremali smo se za nju, bili spremni da idemo u Podgorici, ali nije mogla da nam se garantuje bezbednost".

"Koliko god kolege iz Budućnosti dobro organizovale utakmicu, ne mogu da garantuju šta će se dešavati u dvorani".

"Sve vreme smo bili u kontaktu sa ABA ligom. I danas smo stupili u kontakt sa ljudima iz Budućnosti, pokušali da im objasnimo. Predložili smo odlaganje, uz dogovor o novom terminu. Mi kao Zvezda, ali ni ABA liga, ne možemo da budemo zadovoljni razvojem situacije".

"Gospodin Bokan nas je očekivao na utakmici, pozivao se na pismo policije koja garantuje da će sve biti kako treba, što je u suprotnosti sa bezbednosnom procenom koju smo mi dobili".

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track