LETEĆI MAJKL NAPUNIO 57: Kako je Džordan upoznao Crvenu zvezdu i zašto je njenu zastavicu držao u studentskoj sobi!
Foto: Profimedia

NEKA JE ŽIV I ZDRAV

LETEĆI MAJKL NAPUNIO 57: Kako je Džordan upoznao Crvenu zvezdu i zašto je njenu zastavicu držao u studentskoj sobi!

Košarka -

Majkl Džordan je jedan od najbojih košarkaša u istoriji, ali i čovek koji obožava golf, pa kada se te dve stvari spoje sa klađenjem, dobije se neverovatna priča iz karijere čuvenog igrača Čikaga.

O karijeri po mnogima najboljeg košarkaša svih vremena, koji je danas napunio 57. godina zna se skoro sve. Ipak, postoje i neke manje poznate činjenice.Jedna od njih vezana je i za sledeći detalj. Na zidu iza čoveka koji je obeležio istoriju ne samo košarke već sporta, je i zastavica Crvene zvezde, koju je Džordan dobio na juniorskom turniru u Solunu.

Majkl Džordan je igrao protiv Crvene zvezde, u utakmici u kojoj je tim Severne Karoline pobedio Crvenu zvezdu rezultatom 105:104 i to posle dva produžetka. Ne znamo da li je potrebno reći da je Džordan bio najzaslužniji za poraz Crvene zvezde koji je postigao 32 poena. Utakmica je odigrana 23. oktobra 1983. godine u okviru turnira koji se održavao u Solunu. Naš tadašnji trener Ranko Žeravica je izuzetno cenio američku koledž košarku i voleo je da svoje igrače šalje na usavršavanje kako bi od amera pokupili što više. Sa druge strane i Ranko je i te kako bio cenjen među američkim stručnjacima te je i sam bio dobar prijatelj sa tadašnjim trenerom Severne Karoline Denom Smitom.

Za tim Crvene zvezde u kojem je pomoćni trener bio Božidar Maljković tada su između ostalih nastupali i Rajko Žižić, Predrag Bogosavljev, Zufer Avdija, Stevan Karadžić, Zoran Radović, Slobodan Janković, Srđan Dabić… Sa druge strane tim Severne Karoline pored Majkla Džordana nastupali su i Sem Perkins, Met Doerti, Keni Smit, Bred Doerti…

Prema svedočenju košarkaša Crvene zvezde malo je delilo Zvezdu od pobede ali je upravo Džordan ukrao loptu i postigao odlučujuće poene.

"Kada sam mnogo godina kasnije kao trener na usavršavanjuu gostovao na Severnoj Karolini dobio sam knjigu sqa povetom u kojoj stoji "Igraču, koji je za malo pobedio velikog Majkla"", rekao je kasniji trener Crvene zvezde Stevan Karadžić. Pokojni trener Ranko Žeravica je tada za Džordana izjavio:

„Imao sam priliku da vidim širom sveta mnoge košarkaške talente, ali je Džordan zaista košarkaš svemirske klase“. Znamo šta je Majkl Džordan posle toga postogao, kako je igrao i bez dileme postao najbolji košarkaš svih vremena.

Džordan je šest puta bio šampion i isto toliko puta odlučujući igrač finala, u pet navrata bio je igrač sezone u NBA, ima 14 nastupa na Ol-staru i tri trofeja za najboljeg igrača na njma. Deset puta je bio najbolji strelac lige. Bio je i najbolji odbrambeni igrač, najbolji kradljivac, ima dva olimpijska zlata... O njegovoj vrhunskoj karijeri zna se skoro sve, pa ćemo se ovde više koncentrisati na neke manje poznate činjenice.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track