NAJVEĆE NBA RIVALSTVO: Lejkersi i Boston su opet konkurentni u borbi za titulu (VIDEO)
Foto: EPA CJ GUNTHER

biće zanimljivo

NAJVEĆE NBA RIVALSTVO: Lejkersi i Boston su opet konkurentni u borbi za titulu (VIDEO)

Košarka -

Rivalitet između košarkaša Los Anđeles Lejkersa i Boston Seltiksa počelo je pre više od pola veka. Datira još iz vremena kada su Lejkersi bili u Mineapolisu, gde su i osnovani i zbog čega i nose to ime.

Naime, 1959. godine Lejkersi i Seltiksi su prvi put igrali u finalu NBA lige, a slavio je tim iz Bostona sa 4-0.

Do današnjih dana, su vodili ukupno 12 finalnih bitaka za NBA šampiona, a zajedno imaju čak 33 šampionske titule. U međusobnom skoru u finalima Seltiksi vode 9-3, s tim što su dobili prvih osam tokom 60-ih.

Posebno mesto u zajedničkoj istoriji Lejkersa i Seltiksa zauzimaju generacije iz 80-ih godina, pre svega okršaji Medžika Džonsona i Lerija Birda.

Treća era ovog rivalstva kratko je trajala na prelazu između prve dve decenije ovog veka, u kojem su oba tima slavila u po jednom finalu, gde su glavne zvezde bile Kobi Brajant i Pol Pirs.

foto: EPA CJ GUNTHER

Ove sezone sve ukazuje na početak nove, četvrte ere ovog velikog rivalstva.

S jedne strane su Lebron Džejms i Entoni Dejvis, a s druge nova garda NBA zvezda u vidu Džejsona Tejtuma i Džejlena Brauna, uz podršku Kembe Vokera.

foto: EPA CJ GUNTHER

Oba ekipe su opet konkurentne u borbi za titulu, Lejkersi (42-12) su lideri Zapada, dok su Seltiksi (39-16) trenutno treći na Istoku.

U prethodnom duelu Seltiksi su pregazili Lejkerse 139:107 krajem januara, pa nema sumnje da će to biti ogroman motiv "jezarašima" u novom susretu u nedelju od 21.30 po našem vremenu (Arena Sport 1).

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track