RASPLET U REGIONALNOM TAKMIČENJU SVE IZVESNIJI: Partizan šampion ABA lige?!
Foto: @starsport

Vanredno

RASPLET U REGIONALNOM TAKMIČENJU SVE IZVESNIJI: Partizan šampion ABA lige?!

Košarka -

Uskoro odluka! Nakon uvođenja vanrednog stanja sve je manje šansi da se odigra završnica regionalnog takmičenja, pa i eventualni fajnal-for.

Ženska ABA liga donela je odluku da zbog pandemije koronavirusa prekine sezonu i proglasi šampiona, pa su tako košarkašice Budućnosti osvojile titulu pre početka plej-ofa.

Vrlo lako se može desiti da i u muškoj konkurenciji dođe do sličnog scenarija jer je gotovo sigurno da završnica neće biti odigrana.

Moguć F4 u Beogradu

U tom slučaju jedno od rešenja je da se za šampiona regionalnog takmičenja proglasi Partizan, koji trenutno ima najbolji skor. Crno-beli su ostvarili dve pobede više od Budućnosti i tri u odnosu na Crvenu zvezdu. Ovakav rasplet možda nije pošten, ali je veoma realan.

Druga opcija, o kojoj je govorio i predsednik ABA lige Domagoj Čavlović, jeste organizovanje fajnal-for turnira, na kome bi četiri najbolja kluba odlučila o tituli. Problem je što nije odigrano poslednje kolo, koje direktno odlučuje o četvrtoj poziciji. Takođe, posle uvođenja vanrednog stanja pitanje je gde bi taj turnir uopšte bio odigran.

Šta će biti s Amerima

U slučaju dužeg odlaganja u problem dolaze i sami klubovi, koji moraju da drže ekipu na okupu, većina ima nekoliko skupih Amerikanaca, a prihoda je sve manje.

Realno Predsednik crno-belih okreće fokus u drugom smeru Mijailović za Kurir: Sačuvajmo zdravlje i resurse, manje je važno ko će biti prvi

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović kaže za Kurir da je u ovom trenutku najvažnije zdravlje ljudi i očuvanje resursa, a tek onda kako će se završiti prvenstva. - Da vidimo kako da pretrpimo najmanje štete, kao nacija, država i sam Partizan. Sport i košarka su sada u drugom planu, manje je bitno ko će biti prvi. Jako je teško predvideti, imaćemo sastanke, trebalo bi da vidimo kako završiti sezonu. Ukoliko dođe do prekida ABA lige dva meseca, ko može ponovo da sastavi ekipu? Po FIBA pravilima dovoljno je da se odigra 2/3 šampionata, pa da postoji osnov za prekid i proglašenje stanja kakvo jeste u tom trenutku. Ali svako od nas ima preča posla, pre svega da zaštitimo igrače, stručni štab, zaposlene u klubu. Problem je što niko nije imao iskustva s ovim.

foto: Marina Lopičić

Na pitanje šta će biti s Amerikancima, Mijailović odgovara: - Iskreno, imam veliku dilemu. Biće veliki izazov za sve klubove kako da funkcionišu bez prihoda. Nema utakmica, nema najvažnijeg dela sezone, sponzori više nemaju interes da ulažu, a rashodi postoje. Najbezbolnije je da se prvenstva završe ovako kako jesu, ne zato što smo mi tu gde smo, neko što zaista ne vidim neko rešenje.

P. G.

Kurir / Ekipa kurira

Foto: @starsport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track