Najnovije vesti

BORA ZADAO DOMAĆI SAVREMENICIMA: Olimpijski komitet Srbije izrazio saučešće povodom smrti Borislava Stankovića
Foto: Dado Đilas

nenadOKNADIV GUBITAK

BORA ZADAO DOMAĆI SAVREMENICIMA: Olimpijski komitet Srbije izrazio saučešće povodom smrti Borislava Stankovića

Košarka
18:16h

Olimpijski komitet Srbije oglasio se povodom smrti legendarnog igrača, trenera i košarkaškog funkcionera Borislava Stankovića, koji je u 95. godini preminuo u Beogradu.

- Olimpijski komitet Srbije izražava najdublje saučešće porodici jednog od najznačajnijih sportskih velikana koje naša zemlja imala, kao i celokupnoj sportskoj javnosti i brojnim poštovaocima lika i dela velikog Borislava - Bore Stankovića.

Izuzetna ljudska i sportska veličina zadala je veliki domaći zadatak svim savremenicima kako u vremenu u kome živimo dostići i prevazići sve što nam moderan sport nameće kao izazov. Sećanje na početke košarkaškog sporta na našim prostorima, polovinom prošlog veka, ne može se zamisliti bez čika Bore Stankovića. Nakon kratkotrajne igračke karijere posvećuje se trenerskom pozivu čime počinje njegova duga i prebogata karijera sportskog radnika.

Trenerska karijera vodila ga je sa prostora tadašnje Jugoslavije u Italiju, a odatle u vode međunarodnog sporta gde sa pozicije generalnog sekretara Košarkaškog saveza Jugoslavije, a kasnije i Međunarodne košarkaške federacije daje neprocenjiv doprinos razvoju i napretku košarkaškog sporta, tokom karijere duge više od četiri decenije. Njegov izuzetan talenat u oblasti sportske diplomatije donosi mu 1978. mesto člana Međunarodnog olimpijskog komiteta kao najviše priznanje u oblasti sporta koje može krunisati jednu blistavu sportsku karijeru kakvu je imao Bora Stanković, a od 2006. godine doživotni je počasni član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nacionalna i međunarodna priznanja, francuska Legija časti, Orden za Jugoslaviju prvog stepena, Orden Međunarodnog olimpijskog komiteta i brojna druga govore u prilog veličini sportske i diplomatske karijere koja će najsjanijim slovima ostati upisana na stranicama srpskog, jugoslovenskog i svetskog sporta.

Neka mu je večna slava, stoji u saopštenju Olimpijskog komiteta Srbije.

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...