LEPO KAŽE ČARLS BARKLI Zašto ulaziš u frku kad si slabiji? Ovo su genijalne izjave legende NBA! Jednom je osvojio Madonu
Foto: Profimedia

Hit

LEPO KAŽE ČARLS BARKLI Zašto ulaziš u frku kad si slabiji? Ovo su genijalne izjave legende NBA! Jednom je osvojio Madonu

Košarka -

Čarls Barkli ostaće upamćen kao sjajan košarkaš koji je imao fantastičnu karijeru.

Barkli nikada nije osvojio šampionski prsten, ali je bio najbolji igrač lige, jedanaest puta uzastopno je učestvovao na Ol-staru (a jednom je bio i najbolji pojedinac ovog meča), pet puta je izabran u idealnu petorku lige i svojevremeno je bio tek drugi NBA igrač koji je uspeo da skupi više od 23.000 poena, 12.000 skokova i 4.000 asistencija. Bio je član originalnog Drim tima.

Uprkos velikim uspesima i sjajnim ciframa, prva asocijacija na ovog atipičnog košarkaša ipak će ostati njegov zapaljivi karakter, koji ga je često dovodio u nezgodne situacije, ali zahvaljujući kojem je stekao kultni status koji prevazilazi svet košarke i nacionalne okvire.

Tokom NBA karijere, i posle nje on je imao rečenice, koje se citiraju i ostavljaju bez reči

"Zašto ulaziš u frku kad si slabiji", jedan je od citata Čarlsa Barklija koji je nakon filma "Munje" postao poznat i u Srbiji.

Mi smo izabrali desetak "umotvorina" legendarnog ser Čarlsa, koji je u NBA ligi igrao za Filadelfiju, Finiks i Hjuston.

"Ja nisam ničiji uzor, ja sam samo košarkaš. Zašto roditelji uvek traže da im neko drugi vaspitava decu"

O košarci ne može da ne priča.

Barkli je ostao upamćen kao jedan od najboljih skakača u istoriji NBA lige. Jednom je objasnio u čemu je tajna: "Uvek se nasmejem kada me pitaju da im objasnim tehniku kod skoka. Tehnika se zove skoči i uhvati jeb..u loptu. Imao sam božiji dar u skoku, ostali segmenti moje igre nisu bili bog zna šta. Nadao sam se da ću moći da imam 10 skokova po utakmici i da nakon 10 godina u NBA zaradim milion dolara te osiguram svoju porodicu. Moja filozofija je bila da mi se tokom utakmice možeš postaviti za faul u napadu, ali samo jednom, jer ću dok pravim taj faul ja istinski pokušati da te ubijem. Tako da se niko nije postavljao dva puta."

Dok je igrao košarku, zbog svog temperamenta u čvrste igre često je dolazio u konflikt sa protivničkim igračima.

"Ja ne mrzim nikog, makar ne duže od 48 minuta, ne računajući produžetke".

Govoreći o velikom interesovanju za obuću koju je nosio tokom karijere Barkli je rekao:

"To su dobre patike. U njima nećete biti bogati kao i ja, nećete skakati kao ja, a definitivno nećete biti zgodni kao ja. Samo ćete imati iste patike kao i ja i to je sve".

Barkli je bio zabavan i pred Olimpijske igre, pa je tokom priprema "drim tima" u Monte Karlu rekao:

"Bazen je bio toliko lep, pivo sjajno, a konobarice tako zgodne da sam došao u iskušenje da naučim da plivam".

Na jednoj od Ol-star utakmici na kojoj je učestvovao Barkli je izneo zanimljivo opažanje:

"Čoveče, u celoj zemlji nema ukupno 15 crnih milionera, a polovina se nalazi ovde u hali".

Poznato je da je tokom karijere Barkli često imao problema da održi težinu. Ipak, popularni ser Čarls imao je drugačije mišljenje: "Previše sam seksi da bih bio debeo".

Barkli je tokom čitave NBA karijere bio u sukobu sa sudijama, koje je nekoliko puta poredio sa Hitlerom. Ni po završetku karijere nije zakopao „ratnu sekiru" sa arbitrima:

"Mislim da sudije u košarci nisu potrebne, ali i za belce mora da se nađe neki posao koji mogu da rade".

Evo još jedne izjave o odnosu belaca prema crncima.

"Crnci su uvek bili glupi robovi. Belci vide nekog crnca koji dobro baca loptu na koš i kažu “hajde da mu otežamo zato što je crnac. Znam da se ovo neće sviđati mnogima, ali znam i da znate da je to istina i baš me briga šta vi mislite. To me zanima kao papir kojim sam se juče brisao”.

Govoreći o odnosu sa medijima Čarls je rekao: "Ja u stvari ne da dajem intervjue. Ja vodim dijalog sa medijima zbog čega kasnije upadam u nevolje".

Barkli je opisao i kako je izabrao koledž Oborn nakon srednje škole: "Kada su došli da me regrutuju iz Oborna, odveli su me u striptiz bar. Kada sam video s..e koje je imala Bafi, znao sam da će Oborn zadovoljiti moje akademske zahteve".

I za kraj nekoliko ljubavnih saveta čoveka koji je uspeo da osvoji i Madonu: "Nikad svojoj devojci ne kupujem sat, dovoljan joj je onaj na šporetu". "Kada za devojku kažu da ima dobar karakter, znači da je ružna. Kada za muškarca kažu da radi naporno i da nema vremena za provod, ista stvar".

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja