DUGO ČUVANA TAJNA VELIKE JUGOPLASTIKE Dino Rađa: Maljković je najviše vikao na mene i Kukoča, to mi se NIJE SVIĐALO!
Foto: Ana Paunković, Profimedia, Starsport

istorija

DUGO ČUVANA TAJNA VELIKE JUGOPLASTIKE Dino Rađa: Maljković je najviše vikao na mene i Kukoča, to mi se NIJE SVIĐALO!

Košarka -

Legendarni srpski košarkaški trener i predsednik OKS Božidar Maljković i legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa bili su gosti u podkastu Sport kluba.

Upravo je Maljković bio na klupi Jugoplastike od 1986. do 1990. godine i za to vreme čak dva puta se popeo na krov Evrope. Najzaslužniji za to bili su Dino Rađa i Toni Kukoč.

Maljković: Prvo bih hteo da kažem da mi nismo bili najbolja ekipa na tom Fajnal-foru u Minhenu, ali smo bili ekipa koja je najviše radila. Mesec dana pre Fajnal-fora izgubili smo čak 37 razlike od Barselone u regularnom delu i to mi je bio jedan od najgorih poraza u životu. Taj poraz sam iskoristio da “nabrijem” svoje igrače i u polufinalnoj utakmici pregazili smo Barselonu.

Rađa: Kada smo otišli u Minhen nismo verovali da možemo nešto da napravimo. Ekipe protiv kojih smo igrali su bile sa mnogo odličnih Amerikanaca i teško je bilo očekivati nešto. Međutim, Božo je napravio veliki posao jer je skinuo pritisak sa nas i odlično nas je pripremio. Kao što je rekao, Barselonu smo zaista pregazili, ali finale protiv Makabija je bilo mnogo teže, međutim uspeli smo da iznenadimo ceo košarkaški svet i osvojimo pehar.

foto: Fonet

Srpski trener je sa samo 34 godine preuzeo Jugoplastiku i samo mali broj igrača znao je za njega.

Rađa: Nisam nikad čuo za njega, ali na prvom treningu mi je sve bilo jasno. Božo je najbolji trener s kojim sam ikad radio. Znam samo da se najviše drao na Tonija Kukoča i mene, to mi nije bilo drago na početku, ali kasnije sam shvatio da što više trener viče na tebe to te smatra boljim igračem.

Maljković: Kao trener sam zaista tražio mnogo od igrača, a pogotovo to mogu reći za razdbolje kada sam bio u Jugoplastici. Momci su nakon dve godine bili kao komandosi, svaki trening su davali 100 odsto i neverovatno sam ponosan na tu ekipu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track