MOJI SU DRUGOVI BISERI RASUTI! Mnogi srpski košarkaši traže sreću od Sibira, preko Afrike i Azije, do južne Amerike!
Foto: Privatna arhiva

Gde nas sve nema

MOJI SU DRUGOVI BISERI RASUTI! Mnogi srpski košarkaši traže sreću od Sibira, preko Afrike i Azije, do južne Amerike!

Košarka -

Srpski košarkaši vrlo su cenjena "roba" na svetskom tržištu. Sama činjenica da neko dolazi sa ovih prostora dobar je znak da bi ga trebalo ozbiljno uzeti u obzir. Tako je već decenijama.

Ove sezone u inostranstvu je "basket hleb", bar do pandemije koronavirusa, zarađivalo preko 500 naših igrača, naravno, manji broj je mogao da se domogne NBA lige ili najboljih klubova Evrope. Ostali su sreću morali da potraže širom merdijana planete, a neke destincacije su i više nego zanimljive. Od dalekog i hladnog Sibira, preko Afrike, Azije, Južne Amerike...

Nikola Lepojević, najbolji igrač Surguta iz Sibira
Nikola Lepojević, najbolji igrač Surguta iz Sibirafoto: Privatna arhiva

Pa kad smo već kod Sibira, na nekih 3.000 kilometara istočno od Moskve, nalazi se grad Surgut, za koji bi retko ko čuo da tamo godinama ne bista srpski košarkaš Nikola Lepojević, koga su Rusi prozvali "Srpski kalašnjikov". I ne samo da je najbolji igrač ekipe Univerzitet Surgut, već je jedini stranac koji je dobio čast da bude kapiten nekog ruskog tima.

Zanimljiva lokacija je i Bliski istok, a tamo nastupa nekadašnji član Partizana Nemanja Bešović, koji se vodi kao član tim Zob Ahan iz Katara. Vladimir Golubović, bivši centar Zvezde, drži reket Al Rajana iz Dohe. U Saudijskoj Arabiji sreću je oprobalo još jedno poznato ime Nemanja Dragović, i to u Al Vehdi Meka. U toj zemlji bori se i Nenad Živčević, član Al Šroka. U Iranu je Miloš Macura, krilni centar Mashada. Centar Dragan Tubak brani boje Bahreina iz istoimene zemlje.

Ako niste znali, imamo predstavnike i u košarkaškoj ligi Gruzije, za Burži Telavi nasupao je Miloš Čabarkapa, centar koji je nosio dres Crvene zvezde, a igrao je i u NCAA ligi. Iskusni krilni centar Tadnić Nikola je u ekipi Rustavi, a Nikola Vujović je u timu Batumija.

Idemo malo severnije, ne toliko daleko, ali polarne noći doživeo je Miljan Rakić, bek Grindavika sa Islanda, društvo mu u istoj ligi prave Ivan Kekić, plejmejker Sindrija i Nebojša Knežević, bek ekipe Vestri. I Srđan Stojanović je na Islandu, u Fjolniru, pa se može reći da naša kolonija nije mala.

Montevideo, bog te video! Ali nije fudbal u pitanju. Bek Božidar Babović član je ekipe Kapitol iz glavnog grada Urugvaja. Ovaj Beograđanin igrao je nekada i za Spartak iz Subotice i Metalac iz Valjeva.

?

A post shared by Boza Babovic (@bozadunster) on

Pavle Cvetinović može da se pohvali da zna kako je živeti i igrati na Tajlandu. Ovaj 215 cm visoki centar branio je boje ekipe Pegasus Brunei.

Ne znamo kakav je kvalitet košarkaške lige na Kajmanskim ostrvima, ali u toj maloj državi u blizini Kube za klub Kajman nešnal igra Srbin Mile Ivanić, koji je košarku usavršavao u NCAA ligi.

Daleko od kuće oprobao se i krilni centar Filip Pejović, igrom sudbine obreo se u Indoneziji u klubu Bank PBD Perkasa. Iskusni košarkaš bio je član Vojvodine, Konstantina, Vršca, Metalca...

?

A post shared by Boza Babovic (@bozadunster) on

Kazahstan je zemlja iz koje bolje poznajemo fudbalske klubove, ali eto, postoje i košarkaši Astane. Baš tu sredinu "izvukao" je Dušan Ristić, bivši Zvezdin centar, i to na pozajmicu. Ranije je bio član koledža Arizona.

Albanija nam je najbliže od svih pobrojanih lokacija, ali i zanimljiva zbog stalnih trzavica. Pa i tamo jedan Srbin igra košarku. Reč je o centru Nikoli Vujoviću, centru Vlaznije. On je ranije nosio dres Mega Bemaxa.

Predrag Gajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track