FIL TRAŽIO OD KUKOČA DA PROČITA "NA DIRNI ĆUPRIJA": Tonijev odgovor će vas oduševiti (VIDEO)
Foto: Profimedia

Trener Čikaga obožava Andrićeva dela

FIL TRAŽIO OD KUKOČA DA PROČITA "NA DIRNI ĆUPRIJA": Tonijev odgovor će vas oduševiti (VIDEO)

Košarka -

Toni Kučoč, legendarni Pink Panter iz Splita, ponovo je u žiži svetske košarke, a sve zbog sjajnog dokumentarca "Poslednji ples" o Majklu Džordanu i Čikago bulsima.

Toni je bio jedan od ključnih igrača drugog naleta Bulsa, koji su s njim u postavi osvojili još tri titule. Kukoč, koji je kao velika zvezda evropske košarke otišao u NBA, otkriva ogroman doprinos trenera Fila Džeksona velikom uspehu Čikaga, ali i neke stvari za koje se do sada nije znalo. Jedna od njih je da je Fil obožavao dela našeg nobelovca Ive Andrića!

nobelovac ivo andrić
nobelovac ivo andrićfoto: Profimedia

- Mnogo puta me je zvao na večeru u želji da me bolje upozna. I ne samo mene, već svakog igrača. Fil Džekson je jednaku pažnju posvećivao i prvom i 12. igraču. Preporučivao nam je knjige za čitanje. Pročitao je "Na Drini ćuprija" i razočarao se kada je meni dao da je pročitam jer sam mu rekao da sam to već uradio u srednjoj školi, kao lektiru - ispričao je Toni Kukoč za TV Arena sport i dodao:

- Imao je odličnu komunikaciju sa igračima. Uvek je govorio da jedan tim vredi onoliko koliko vredi njegova najslabija karika u lancu. Svake godine pred početak sezone, držao je sastanak i davao nam fascikle u kojima je opisivao kako bi trebalo da igramo, kako da napadamo, kako da se branimo. I uvek je naslov tih fascikli bio "Sezona 1995/96" ili "Sezona 1996/97". Međutim, u poslednjoj njegovoj godini u Bulsima na fascikli je pisalo "The Last Dance" (Poslednji ples, prim. aut.)

Više pamtim poraze od velikih pobeda

Interesantno da su Toniju više u sećanju ostali porazi nego veliki trijumfi. Na konstataciju da je igrajući za Jugoplastiku, Beneton i Čikago izgubio samo jedno finale, u finalu Evrolige protiv Limoža, rekao je:

- Možda se ne sećam svih dobijenih finala i pobeda, ali zato pamtim svaki poraz. Možda je to zato što, kada pobedimo, svi su zadovoljni i srećni a kada izgubim sam ljut i samo gledam u koga ce biti uperen prst, ko ce biti oznacen kao krivac, i kako da to ne budem ja.

(Predrag Gajić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track