TU MI NEŠTO SMRDI: NBA zvezda pozvala na bojkot nastavka NBA sezone! Razlog nije sportski
Foto: AP / Frank Gunn

gleda i van parketa

TU MI NEŠTO SMRDI: NBA zvezda pozvala na bojkot nastavka NBA sezone! Razlog nije sportski

Košarka -

Košarkaš Bruklina Kajri Irving se prema navodima više američkih medija usprotivio predloženom planu nastavka NBA sezone, jer je na video konferenciji na kojoj je učestvovalo više od 80 košarkaša čak predložio bojkot ostatka sezone u znak protesta protiv rasizma.

Na video konferenciji nije bila najveća košarkaška zvezda današnjice Lebron Džejms, pa je u njegovu odsustvu glavnu reč, izgleda, preuzeo njegov bivši saigrač iz Klivlenda Irving s kojim je 2016. godine osvojio titulu NBA prvaka.

"Ja sam protiv odlaska u Orlando. Tu mi nešto smrdi... Protiv sam rasizma i spreman sam se odreći svega što imam za društvene reforme", citiran je Irving.

Dodaje se kako je Irving dodao da će podržati igrače ukoliko ipak odluče nastaviti sezonu prema planu vodstva lige prema kojem će se 22 momčadi okupiti u Diznilendu i na jednom mestu odigrati ostatak ligaškog dela sezone i razigravanje.

Video konferencija igrača trajala je oko dva sata, a glavna tema nisu bili uslovi koji će igrače dočekati u Orlandu već poziv na reforme u društvu.

"Iako su igrači apsolutno zabrinuti zbog COVID-a i tema o njihovoj zaštiti je bila vitalni deo razgovora, glavna je tema bila rasna nejednakost", piše Tarner Sports, dok je ESPN-ov novinar Adrijan Vojnarovski citirao neimenovanog, ali "vrlo cenjenog" igrača koji mu je kazao:

"Kada jednom počnemo igrati košarku, glavna tema više neće biti sustavni rasizam nego šta je ko učinio u utakmici protekle večeri. Ključni je trenutak da možemo našu igrom zaustaviti uticaj na ono što se događa u društvu. Pitamo se međusobno: 'Gde i kako možemo napraviti najveću promenu?' Važan deo rasprave je bilo i mentalno zdravlje igrača i kako se nositi sa svim tim".

Mnogi igrači ne žele nastaviti sezonu na jednom mestu jer "žele veću slobodu kretanja".

Prema planu usvojilo vodstvo lige, NBA sezona bi se trebala nastaviti 31. jula u Orlandu. Razigravanje bi počelo u istom gradu 17. avgusta, veliko finale bi trebalo da počne 30. septembra i trajati najkasnije do 12. oktobra. Klubovi bi pre nastavka sezone prekinute 11. marta zbog izbijanja pandemije koronavirusa trebali održati i trening-kampove takođe na Floridi od 9. do 29. jula.

Tokom pauze u NBA ligi 25. maja u Mineapolisu je smrtno stradao tamnoputi Amerikanac Džordž Flojd kao žrtva policijske brutalnosti što je za posledicu imalo velike proteste protiv rasne nejednakosti širom SAD-a koji su se proširili i na ostatak sveta i osnivanje pokreta "Crni životi vrede".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track