JUGOSLAVIJA JE NAJBOLJI TIM SVIH VREMENA! Legendarni košarkaš Antonelo Riva PRIZNAO!
Foto: Privatna arhiva

ITALIJANSKI KOŠARKAŠ PRISETIO SE 1991.

JUGOSLAVIJA JE NAJBOLJI TIM SVIH VREMENA! Legendarni košarkaš Antonelo Riva PRIZNAO!

Košarka -

Vanserijski šuter Antonelo Riva priznao da su Dudini plavi momci na Evropskom prvenstvu u Italiji bili bez premca najjača ekipa koja se ikada pojavila u Evropi

Legendarni italijanski košarkaš Antonelo Riva ubeđen je da od reprezentacije Jugoslavije iz 1991. godine nikad nije viđena bolja na evropskom tlu.

Sjajni košgeter je u svojim najboljim igračkim godinama bio svedok majstorija Divca, Rađe, Đorđevića i ostalih asova iz redova plavog tima, a često i njihova žrtva na terenu.

Zato i nije čudo što još pamti poraz u finalu EP 1991. godine u Rimu, gde se moćna ekipa selektora Dude Ivkovića prošetala šampionatom.

- Bili su prejaki za sve, bio je to najveći tim koji je Jugoslavija imala i verovatno najbolja evropska ekipa svih vremena. Pokušali smo u tom finalu sve, ali bilo ih je nemoguće pobediti. Protiv tako jakog protivnika nikada nisam igrao - rekao je Riva u razgovoru za Nezavisne.

Zanimljivo je da Riva toliko glorifikuje tim koji je na EP u Italiju došao bez svoje prve zvezde Dražena Petrovića, umornog od naporne sezone u NBA.

- Svaki igrač u ekipi je imao slične karakteristike kao Saša Đorđević. Vlade Divac je bio snažan centar, ali opet tehnički potkovan igrač i vrhunski asistent. Imao sam sreću da i s njim igram u timu.

Egzibicijom do zlata

U FINALU BEZ SLOVENCA ZDOVCA

Poslednji tim Jugoslavije zabeležio jena EP u Italiji svih pet pobeda, a samo su Španci u grupnoj fazi izgubili sa manje od deset razlike. Odlučujuće dve utakmice, sa Francuskom u polufinalu (97:76) i u finalu sa Italijom (88:73), bile su vrhunske egzibicije, iako se u istom trenutku događao prvi ratni sukob u Sloveniji kao uvod u kasniju tragediju. Jure Zdovc nije igrao u finalu sa Italijom zbog naredbe slovenačkog političkog vrha.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track