RUSKA TUGA I MOĆNA JUGA! Četiri decenije od najvećeg uspeha u istoriji naše košarke!
Foto: KSS

zlato u moskvi

RUSKA TUGA I MOĆNA JUGA! Četiri decenije od najvećeg uspeha u istoriji naše košarke!

Košarka -

Na današnji dan pre tačno četiri decenije košarkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Moskvi.

Zlato u Moskvi bilo je i ostalo najveći uspeh naših košarkaša u istoriji.

Veliku senku na OI u Moskivi bacila je odluka Sjedinjenih Američkih Država da njihovi sportisti ne učestvuju. To je značilo da će u borbi za zlato biti jedna ekipa manje i da će veliku bitku za najsjajnije odličje voditi SSSR i Jugoslavija.

Naši igrači nisu marili za bojkot, imali su svoj cilj i hitali su ka njemu.

"Nas je baš bilo briga za taj bojkot, kao i četiri godine kasnije u Los Anđelesu kada nije bilo Sovjeta. Nismo ih mi terali da ne dolaze, naše je bilo da igramo košarku. Cilj je bio medalja, bilo koja, ali nadali smo se zlatu", rekao je u jednom intervjuu za Mozzart sport Dražen Dalipagić.

foto: KSS

Zlatni tim Jugoslavije, koji je sa klupe predvodio selektor Ranko Žeravica, činili su:

Andro Knego, Dragan Kićanovic, Rajko Žižić, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Zoran Slavnić, Krešimir Ćosić, Ratko Radovanović, Duje Krstulović, Dražen Dalipagić i Mirza Delibašić.

Naši momci su na dominantan način došli najsjajnijeg odličja. Sistem takmičenja je bio takav da su Plavi odigrali tri utakmice u grupi u prvoj fazi. Pregaženi su Senegal (104:67) i Poljska (129:91), dok je malo neizvesnosti bilo u duelu sa tada samo neugodnim Špancima (95:91).

Finalna faza turnira bila je takva da je u grupi bilo šest timova, igrao se jednokružni sistem u kojem je Jugoslavija ostvarila svih pet pobeda. Italija je zgažena sa 102:81, a Kuba sa 112:84. A onda je došao verovatno i odlučujući meč na turniru (nezvanično polufinale)protiv domaće selekcije, SSSR-a. Ni moćni Sovjeti, međutim, nisu bili kadri da zaustave naše fantastične košarkaše. Slavila je Jugoslavija sa 101:91 (posle produžetka) i tom utakmicom praktično osigurala finale, tako da meč poslednjeg kola protiv tada odličnih Brazilaca nije imao značaj, mada su ga Plavi na kraju dobili sa 96:95.

Rival u finalu bila je Italija, a naš tim je rutinski stigao do pobede i najvećeg uspeha u istoriji.

Koliko smo bili dominantni na tom takmičenju najbolje govori činjenica da je ukupna koš razlika naše selekcije bila +148.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track