HAKA I U RADMANA BANANA UMALO NAS KOŠTALI FINALA: Pre 18 godina Jugoslavija je stigla na korak od svetskog zlata (VIDEO)
Foto: Dado Đilas

da se pamti

HAKA I U RADMANA BANANA UMALO NAS KOŠTALI FINALA: Pre 18 godina Jugoslavija je stigla na korak od svetskog zlata (VIDEO)

Košarka -

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije je na današnji dan u Indijanapolisu, posle mnogo muke i skandala na poluvremenu savladala Novi Zeland (89:78) i plasirala se u finale Svetskog prvenstva 2002. godine.

Posle pobede nad selekcijom SAD u četvrtfinalu (78:81) selekcija naše zemlje je, posle tradicionalne Hake Novozelanđana, vrlo loše počela meč i u prvoj četvrtini primila čak 30 poena. Igra je sve do poluvremena bila loša, a onda se u svlačionici dogodilo nešto, što i danas nije do kraja razjašnjeno.

Zbog sukoba sa selektorom Svetislavom Pešićem i banane, koju je odbio da ostavi, iz ekipe je tokom pauze odstranjen Vladimir Radmanović, koji se do kraja šampionata nije nalazio na klupi.

Taj incident nije ostavio veće posledice na tim, koji je posebno igrom u trećoj četvtini koju je predvodio centar Dejan Koturović, napravio preokret i plasirao se u finale, u kom mu je posle pobede nad Nemačkom (86:80) rival bila Argentina.

Kada se priča o timu Novog Zelanda treba pomenuti i da je jedan od njihovih trenera bio naš Nenad Vučinić, a da je najbolji košarkaš Pero Kamerun, kasnije igrao za OKK Beograd.

Jugoslavija - Novi Zeland 89:78 (19:30, 20:18, 27:10, 23:20)

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 14, Koturović 18, Čabarkapa, Rakočević, Stojaković 10, Jarić 16, Drobnjak, Divac 13, Vujanić 6, Tomašević 1, Gurović 11.

NOVI ZELAND: Dikel 4, Flavel, Peni 24, Henar, Džons 17, Vinitana, Bučer 5, Kamerun 16, Rempton, Buk 10, Hikej 2.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track