IZUZETNO PRIZNANJE ZA SRPKINJE: Maljković i Juras predvode FIBA program za mlade trenere i sudije u ženskoj košarci
Foto: Starsport©

sjajna vest

IZUZETNO PRIZNANJE ZA SRPKINJE: Maljković i Juras predvode FIBA program za mlade trenere i sudije u ženskoj košarci

Košarka -

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković i sudija Jasmina Juras vodiće novi projekat FIBA Evrope za mlade trenere i sudije u ženskoj košarci.

Čelna kuća košarke na Starom kontinentu je na ovaj način ukazala izuzetnu čast Marini Maljković i Jasmini Juras i prepoznala njihov izuzetan dosadašnji rad i angažman na polju promocije ženske košarke u Evropi i svetu.

-Velika mi je čast što ću učestvovati u ovom programu i što su baš mene odabrali da podučavam mlade stručnjake. FIBA još jednim projektom pokazuje koliko pažnje poklanja ženskoj košarci i ženama u sportu. Potrudiću se da tokom programa prenesem što više znanja i iskustva na mlade generacije i nadam se da ćemo svi zajedno kroz ovaj projekat uspeti da aktiviramo još veći broj devojčica i žena da se uključe u košarku i postanu deo jedne predivne zajednice - istakla je Marina Maljković.

Srpska selektorka Marina Maljković, biće zadužena za trenerski deo programa, dok će Jasmina Juras voditi brigu o sudijskom programu.

Zasnovana na konceptu razmene iskustva i učenja, najnovija inicijativa, koju podržava Evropska unija će pomoći ženama koje rade u sportskim organizacijama da poboljšaju svoje kvalifikacije i razviju postojeće veštine, tako što će provoditi određeni deo vremena u drugim državama i učiti na drugačiji način.

Treneri i sudije će učestvovati u različitim aktivnostima. Centralna aktivnost projekta dogodiće se na FIBA Evropskom ženskom košarkaškom samitu, koji će se organizovati u Sloveniji 2021. i 2022. godine. Program će se sprovoditi u saradnji sa nacionalnim federacijama Finske, Francuske, Slovenije i Španije, a posebnu saradnju obavljaće sa Košarkaškim savezom Srbije.

-Veoma smo uzbuđeni zbog projekta i podrške Evropske unije. To je pozitivan znak za sve nas u ovim izazovnim vremenima. Uvereni smo da će ovaj projekat postići veliki uspeh i dodatno ojačati naše impresivne rezultate u sličnim razvojnim inicijativama koje smo pokrenuli - istakao je izvršni direktor FIBA Evrope Kamil Novak.

Svih 50 nacionalnih federacija članica FIBA će dati svoj doprinos u izboru kandidata među trenerima i sudijama koji će učestvovati u projektu.

Novi projekat biće dodatna vrednost aktivnim FIBA programima koji su usmereni na stvaranje jasnih puteva za žene koje razvijaju karijeru u košarci, istovremeno stvarajući sinergiju sa drugim aktivnim programima FIBA Evropa, poput "Tajm-auta" i "Njenog sveta, njenih pravila".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track